Nieuws

Apple zou profiteren van onderdrukking Oeigoeren in China

De Chinese regering transfereert de Oeigoerse bevolking tegen hun wil naar fabrieken overal in het land. Daaronder zouden enkele fabrieken zijn die onderdelen voor Apple maken.

De onafhankelijke Australische denktank Australian Strategic Policy Institute heeft een rapport gepubliceerd waarin een lijst van 83 multinationale bedrijven worden genoemd die Oeigoerse dwangarbeiders in dienst zouden genomen hebben. De Oeigoeren zijn een bevolking uit de provincie Sinkiang in het westen van China. Doordat de bevolking streeft naar meer autonomie en al vaak in opstand is gekomen tegen het bewind, wordt de bevolking zwaar onderdrukt door de Chinese regering.

Dwangarbeiders

Die heeft namelijk een heel ‘heropvoedingsprogramma’ uitgestippeld die het de Oeigoeren oplegt. Je kan al raden dat het in de praktijk minder fraai is dan dat het klinkt. Er zijn doorheen de jaren al heel wat reportages gemaakt over hoe zij uit hun woongebied worden gehaald en in speciale kampen worden gestoken, waar de levensomstandigheden bar en boos zijn. Het rapport spreekt over meer dan 80.000 Oeigoeren die tussen begin 2017 en eind 2019 zouden getransfereerd zijn. De Chinese regering wordt hier vanuit de wereldpolitiek en mensenrechtenorganisaties zwaar voor veroordeeld.

Een ander onderdeel van het programma zou het transfereren zijn van arbeiders naar fabrieken overal in het land. Hier gaat het dan specifiek over dwangarbeiders die aan een verwaarloosbaar loon en slechte werkomstandigheden in een fabriek tewerk worden gesteld. Hoewel het rapport niet zegt dat Oeigoerse arbeiders in de fabrieken van Apple zelf zouden werken, wordt het bedrijf wel inrechtstreeks betrokken. De namen van vier leveranciers van onderdelen zouden deze dwangarbeiders wel ‘met open armen’ ontvangen.

Zo zou Apple dus wel degelijk onrechtstreeks van de onderdrukking van de etnische minderheid. Het is natuurlijk moeilijk aan te tonen hoe sterk Apple zelf op de hoogte is van wat er zich bij zijn leveranciers afspeelt. Het bedrijf maakt zich in ieder geval wel sterk dat het strenge voorwaarden aan leveranciers oplegt. Het zal enkel zaken doen met bedrijven die de mensenrechten respecteren.

Veel grote namen

Het zou ook fout zijn om enkel Apple met de vinger te wijzen in dit artikel. Het rapport van de denktank bevat namelijk nog heel wat grote namen. Heel uitdrukkelijk worden de kledingmerken Nike en Gap genoemd, maar ook enkele technologiebedrijven zoals Samsung, Sony en Huawei. Ook enkele bedrijven uit de autosector worden vermeld, zoals BMW en Volkswagen. Die laatste reageerde aan Washington Post dat geen van de bedrijven die in het rapport vermeld staan een directe leverancier zijn, en dat indien dat wel zo was, het bedrijf ‘zijn verantwoordelijkheid zou nemen’.

Een fabriek in China waar Oeigoerse arbeiders door een speciale politiepost de fabriek binnen- en buiten moeten gaan. Afbeelding: Washington Post

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business