Nieuws

Zijn de dagen van Twitter CEO Jack Dorsey geteld?

Volgens bronnen zou één van de nieuwe aandeelhouders van Twitter CEO Jack Dorsey uit het bedrijf willen wegwerken.

Volgens het Amerikaanse Bloomberg zou de positie van de CEO van Twitter Jack Dorsey binnenkort wel eens onder vuur kunnen komen te staan. De grote bedreiging van Dorsey heet Elliott Management te zijn. Elliott Management is een Amerikaanse investeringsmaatschappij dat voor 40 miljard dollar aan activa zou beheren. Het bedrijf werd in 1977 opgericht door Paul Singer, die nog steeds aan het hoofd van het bedrijf staat. Recent wist Elliott 4% van de aandelen van Twitter te bekomen voor een prijskaartje van 1 miljard dollar. Daarmee heeft het bedrijf wel zeggenschap in de raad van bestuur gekregen.

Elliott Management zou naar verluidt niet zo happig zijn op de nevenactiviteiten waar Dorsey nog mee bezig is. Die is naast CEO van Twitter ook nog CEO van Square, een bedrijf dat apps voor mobiele betalingen ontwikkeld. Hij is ook nog actief in de cryptomuntindustrie via het bedrijf CoinList. Een ander punt van kritiek dat Dorsey krijgt is dat hij te weinig durft innoveren met Twitter. Ook andere investeerders zouden met dezelfde ergernissen zitten.

Een wolf in schaapskleren

Elliott Management zou zelfs al een strategie klaar hebben om Dorsey buiten te kegelen. In mei komt de raad van bestuur om een nieuwe directie te kiezen. Er zouden drie vrije vacatures zijn. Elliott Management schuift daarvoor vier kandidaten naar voren, om zeker te zijn dat ze de drie posities kunnen bekleden. Als dat lukt, dan is Elliott in principe machtiger dan Dorsey, die 2% van de aandelen bezit en veel minder controle heeft op de raad van bestuur dan veel van zijn collega’s zoals Mark Zuckerberg (Facebook) en Evan Spiegel (Snapchat).

Jack Dorsey is één van de oprichters van Twitter. Sinds 2015 heeft hij de positie van CEO weer ingenomen. Onder hem maakte het platform de afgelopen jaren een sterke groei door. Toch kreeg het bedrijf een stevige klap in het derde kwartaal van 2019. De slechte cijfers deed de aandeelkoers met 20% zakken, en is zich daar nog steeds van aan het herstellen. Ook dat zou wel eens een nagel aan het kruis van Dorsey kunnen worden.

Elliott Management heeft wat dat betreft wel een reputatie hoog te houden. Bij menig bedrijven binnen en buiten de technologiesector waarin het investeerde, wist het veranderingen aan de top te forceren. Daarbij zitten onder andere eBay. Dorsey had dus kunnen weten dat hij met het binnenhalen van Elliott zijn eigen ondergang kon inluiden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business