De CEO van Nokia Rajeev Suri verlaat na 25 jaar trouwe dienst het Finse technologiebedrijf.


Het Finse technologiebedrijf Nokia heeft aangekondigd dat de CEO Rajeev Suri vanaf 1 september zal aftreden als CEO en voorzitter van het bedrijf. Suri zou al langere tijd geleden hebben aangekondigd zijn positie te willen verlaten, maar het nieuws is nu pas naar buiten gekomen zodat het bedrijf eerst naar een opvolger kon zoeken. Die heeft het Finse bedrijf opnieuw in eigen land gevonden met Pekka Lundmark, die aan het hoofd stond van een Fins energiebedrijf.

Het vertrek van Suri zal voor de buitenwereld toch als een kleine verrassing aankomen, want hij behoort toch wel tot het meubilair van Nokia. Hij is er al sinds 1995 in dienst. Tot 2015 stond hij aan het hoofd van Nokia Solutions and Networks, waarna hij in mei 2016 CEO werd. Die positie zal hij nog tot 1 september bekleden, waarna Lundmark hem opvolgt. Nog tot het einde van het jaar zal Suri in een adviserende rol in de raad van bestuur blijven.

Ergens weggaan waar je 25 jaar gewerkt hebt, het is niet niks. Ook niet voor Suri. In zijn afscheidsspeech zegt hij dat Nokia ‘altijd een deel van hem zal blijven’, en is er verheugd over de evolutie die het bedrijf in al die jaren gemaakt heeft. Toch was het naar zeggen van de CEO tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Met zijn cv zal hij vermoedelijk wel aan een nieuwe baan kunnen geraken.


5G

Het is nu al duidelijk welke richting Nokia met Lundmark zal uitgaan. De smartphonedivisie is zeker nog niet dood en begraven, toch is Nokia doorheen de jaren meer uitgegroeid tot een telecombedrijf. Het bedrijf zet al jaren in op de ontwikkeling van 5G technologie. Samen met Ericsson is Nokia de Europese speler die het Huawei lastig moet maken.

Volgens analisten heeft Nokia op dit moment wel een achterstand ten aanzien van Huawei doordat het in 2016 het Franse telecombedrijf Alcatel-Lucent overnam. Nokia telde daar bijna 15 miljard euro voor neer. Maar bij Nokia is men er van overtuigd dat die overname niet langer meer een belemmering zal vormen, en ze vanaf nu zich volop op 5G kunnen richten. Het ziet zich in ieder geval gesteund door de Amerikaanse regering, dat zijn Europese bondgenoten tracht te overtuigen in zee te gaan met Nokia in plaats van Huawei.

Pekka Lundmark: de nieuwe grote man bij Nokia.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here