Nieuws

Europese Commissie eist transparantie in pakketbezorgsector

Op een vergelijkingssite kan je binnenkort de tarieven van de meest gebruikte Europese pakketbezorgdiensten vergelijken. De Europese Commissie wil zowel consumenten als bedrijven meer informatie aanbieden over de prijzen en bezorgopties van de grensoverschrijdende bezorgdiensten.

De online vergelijkingssite is een volgende stap in het e-commerce maatregelenpakket dat de Europese Commissie in 2016 voorstelde. De Europese Commissie legt met de nieuwe regelgeving meer nadruk op het verstrekken van informatie aan consumenten en bedrijven die gebruikmaken van grensoverschrijdende pakketbezorgdiensten.

Te hoge prijzen

Door het aanbieden van meer informatie over de prijzen, bezorgopties en klachtenbehandelingsbeleid van de meest gebruikte Europese pakketbezorgdiensten moet het vertrouwen van de consument in online aankopen in zowel het binnen- als buitenland verhogen.

Bovendien geeft meer dan twee derde van de consumenten aan dat de prijzen voor grensoverschrijdende bezorgkosten te hoog zijn. De Europese Commissie verwijst daarbij naar een onderzoek uit 2015 waaruit blijkt dat de prijs voor grensoverschrijdende pakketbezorgdiensten gemiddeld drie tot vijf keer hoger ligt dan de binnenlandse diensten.

Transparantie

Om de voorgestelde tariefvergelijking mogelijk te maken, moeten pakketbezorgbedrijven hun tarieven indienen bij de Europese Commissie. Die prijzen publiceert de Europese organisatie op een vergelijkingssite zodat consumenten en bedrijven eenvoudig de binnenlandse en buitenlandse bezorgdiensten van aanbieders uit andere lidstaten kunnen vergelijken.

Ook moeten de pakketbezorgbedrijven hun omzet, het aantal afgeleverde pakketten, het aantal en de status van werknemers en verdere informatie over onderaannemers en klachtenbehandelingsprocedures aan de nationale autoriteiten bekendmaken.

Pakketbezorgbedrijven met minder dan 50 werknemers die alleen in één land diensten leveren zijn vrijgesteld.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business