In een Brussels proefproject wordt het openbaar vervoer ingezet om verse producten te leveren. Het project zou kunnen helpen om het verkeer in de hoofdstad niet verder te belasten.

Advertentie

De logistieke impact op het Belgische verkeer weegt zwaar. Een proefproject in Brussel reikt een mogelijke oplossing aan: het openbaar vervoer. In een nieuw experiment zouden niet alleen reizigers, maar ook producten via tram en trein vervoerd worden.

Trein en tram

Het project is een initiatief van SUMY, een Brussels transportbedrijf dat inzet op duurzaamheid. Met de hulp van de VUB en ULB bereidt het een proefproject voor waarin producten met het openbaar vervoer geleverd worden aan enkele Delhaize-filialen. De producten worden via trein en tram vervoerd en vertrekken vanuit een centraal verzamelpunt in het Weststation naar 33 Shop & Go-filialen. Alle leveringen zullen in de daluren van het openbaar vervoer plaatsvinden: tussen 5 uur 30 en 7 uur, en tussen 20 en 23 uur. Dat moet de last voor de reizigers minimaliseren.

In eerste instantie bestaat de lading telkens uit de eveneens duurzame producten van Travie: soepen en sapjes die van onverkochte groenten en fruit worden gemaakt. De overblijvende groenten en fruit worden gerecupereerd uit de Delhaize-supermarkten, en keren daarna terug in de vorm van soepen, fruitsappen of ijsjes die opnieuw verkocht kunnen worden.

Samenwerken privé en publiek

Mobilitymanager en bezieler van Sumy, Hinde Boulbayem zegt dat er tot nu toe te weinig wordt samengewerkt tussen de privé- en publieke spelers in de logistieke sector. Desondanks kan zo’n samenwerking helpen om het probleem van de verkeersdrukte en luchtvervuiling in de hoofdstad aan te pakken. ‘Door de file moeten we anders gaan nadenken over alles wat buiten gebeurt,’ verklaart Boulbayem tegen La Capitale.

Het proefproject gaat midden 2019 van start in Brussel. Na afloop van het project in Brussel wordt gekeken of het initiatief ook op grotere schaal kan worden toegepast.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here