Google maakt het mogelijk om bepaalde clouddiensten gratis te gebruiken en verlengt de proefperiode waarin klanten op hun kosten het Google Cloud Platform kunnen uitproberen.

Deze zomer opent Albert Heijn zijn eerste kassaloze supermarkt in Amsterdam. De keten wil op korte termijn 80 winkels transformeren naar het nieuwe concept.


Als eerste in onze contreien waagt ook Albert Heijn zich aan de kassaloze supermarkt, onder de naam AH Tap To Go. Het treedt daarmee in de voetsporen van Amazon, dat in januari onder veel media-aandacht zijn eerste fysieke winkel zonder traditionele kassa’s lanceerde voor het grote publiek: Amazon Go. Twinkle-hoofdredacteur Karen Gijsbrechts voorspelde toen al dat het voorbeeld van Amazon snel navolging zou krijgen.

Tap To Go

Albert Heijns eerste kassaloze supermarkt zal deze zomer zijn deuren openen in Amsterdam. Na een proefperiode om het systeem op punt te zetten plant de supermarktketen om nog 80 winkels in Nederland volgens het nieuwe concept in te richten.

In tegenstelling tot Amazon maakt Albert Heijn geen gebruik van camera’s om te registeren wat een klant koopt. AH heeft voor een andere optie gekozen: een slimme klantenkaart. Door de klantenkaart te tikken tegen een elektronisch prijsscherm wordt de aankoop van een product geregistreerd. Gebruikers moeten niet meer langs een kassa passeren: eens ze de winkel verlaten wordt de rekening mobiel verheft. “Wij wilden per se geen hightechtruc, niet de winkel van de toekomst,” verklaart woordvoerder Tim van der Zanden daarover in De Tijd. “Het moest snel toe te passen zijn in al onze winkels. We willen ook niet, zoals bij Amazon, dat een klant zich telkens bij poortjes moet identificeren als hij de winkel binnenkomt. Dan dwing je mensen altijd naar één plek. Bij onze winkels moet je overal in en uit kunnen lopen.”


Albert Heijn zit samen met het Belgische Delhaize onder de holding Ahold. Er zijn echter geen concrete plannen om de technologie op korte termijn ook in Delhaize te introduceren. “We houden de zusterketens van Albert Heijn op de hoogte en merken dat ze geïnteresseerd zijn, maar voorlopig blijft het een puur Albert Heijn-project”, aldus Van der Zanden.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here