Een innovatief magazijn in het centrum van Antwerpen kan ervoor zorgen dat de distributie van producten in de toekomst efficiënter verloopt. Dit voorjaar wordt zo’n magazijn getest.

Advertentie

De stad Antwerpen en het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek (VIL) testen vanaf februari een ‘micromagazijn’. Het kleine magazijn zal zich pal in het centrum van de stad bevinden, en wordt uitgerust met enkele digitale snufjes. Dat weet Gondola.

In eerste instantie wilt de stad en het VIL testen hoe de logistiek binnen het centrum efficiënter kan. Producten worden nu van grote distributiecentra buiten de stad vervoerd tot in het centrum, en worden vaak net voor de openingsuren naar de winkels gebracht. Door een micromagazijn in de stad op te zetten, moeten de producten een minder lange weg afleggen en kunnen ze in kleine hoeveelheden worden geleverd. Zo is het de bedoeling dat de pakjes elke ochtend vanuit het micromagazijn vertrekken per fiets of cargofiets. Ook worden Stints ingezet: kleine, elektrische voertuigen met een laadruimte die bijvoorbeeld ook door Bubble Post gebruikt worden.

Het is daarnaast de bedoeling dat het warenhuis ook ’s nachts toegankelijk is dankzij een elektronisch slot. Dat moet ervoor zorgen dat leveranciers via hun smartphone de deur kunnen ontgrendelen en hun lading kunnen lossen buiten de reguliere openingsuren. Die lading komt terecht in elektronisch beveiligde opslagruimtes. De chauffeurs zijn op die manier niet gebonden aan strikte levertijdstippen, wat voordelig is voor de verkeersdrukte binnen de stad.

Voorlopig gaat het enkel om een proefproject dat vanaf volgende maand in zal gaan. Het micromagazijn wordt ondergebracht in de Kronenburgstraat, aan de Thomas More-hogeschool. De leveringen zullen plaatsvinden in de wijk Sint-Andries, dat door de stad Antwerpen als Smart Zone werd afgebakend. De wijk fungeert wel vaker als een speeltuin voor nieuwe technologieën.

 

LEES OOK:

Van Bond tot Sinksenfoor: kijk binnen in Coolblue’s nieuwe hoofdkantoor

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here