Volgens het jongste rapport van AT&T is 75 procent van alle e-mailverkeer verdacht. Die berichten worden automatisch geblokkeerd, maar toch zijn spam- en phishinggevaren in opmars.

Sinds dit weekend kunnen retailers in de EU geen extra kosten meer aanrekenen bij het betalen met een kredietkaart. België haalde echter de deadline niet om de wetgeving te implementeren.

Advertentie

Er gelden nieuwe regels in vele lidstaten die voortvloeien uit Europese wetgeving, The Payment Services Directive (PSD2). Daardoor moet het eenvoudiger en goedkoper worden om te betalen met een kredietkaart. Nederland en België zijn echter te laat met het omzetten in nationale wetgeving. Wanneer de toeslagen bij ons verdwijnen, is nog niet duidelijk.

Overgangsperiode

De Europese Unie legde aan haar lidstaten een streefdatum op, 13 januari, vanaf wanneer de PSD2 in werking zou treden. Enkele Europese landen, waaronder België en Nederland, zijn helaas te laat met het omzetten naar nationale wetgeving. Volgende Betaalvereniging Nederland zal de PSD2 bij onze noorderburen vanaf de zomer in werking treden, maar in België is het nog gissen naar een invoerdatum.

Daardoor staan (web)winkelaars in deze schemerperiode voor een dilemma: wél of geen creditcardkosten hanteren? De Europese wet verbiedt, de Belgische wet laat die beslissing vrij. Het is alvast aan te raden om de toeslag bij voorbaat te schrappen, want Brussel kan een procedure starten tegen lidstaten die richtlijnen niet tijdig invoeren.

Grote problemen worden er niet verwacht, zo vertelt Just Hasselaar – beleidsadviseur Digital Transactions bij Thuiswinkel.org – aan de Nederlandstalige tak van Twinkle. In België en Nederland zijn we immers niet gewoon om aan de kassa bij te betalen als je met een kredietkaart afrekent. “De creditcard is geen populaire betaalmethode voor de aanschaf van producten. Bij reisbureau’s of andere bedrijven waar in één keer grote bedragen betaald worden, gebeurt het nog wel eens.”

PSD2: goed voor consumenten én retailers

De Europese Commissie verwacht dat de Europese consumenten jaarlijks in totaal zo’n 550 miljoen euro zullen besparen dankzij de nieuwe maatregel. Daardoor zou op meer dan 95 procent van alle betalingen geen extra kosten meer worden aangerekend. Ook voor (fysieke en online) winkels is de nieuwe maatregel niet nadelig, aldus Hasselaar. “PSD2 brengt ook de kosten voor creditcardgebruik wettelijk omlaag en maakt die betaalmethode daardoor minder duur voor retailers.”

Volgens de Europese Consumentenorganisatie BEUC gelden er wel nog uitzonderingen, zoals op American Express, Paypal en zakelijke creditcards. PSD2 voorziet verder maatregelen om consumenten tegen fraude te beschermen. Bij frauduleuze aankopen in een winkel wordt het eigen risico verlaagd van 150 naar 50 euro.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here