Boeing mengt zich in de race van drones. De vliegtuigbouwer heeft een prototype ontwikkeld van een autonome drone die meer dan 200 kg kan dragen.

Advertentie

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft in haar hoofdkantoor in Chicago een prototype van een drone ontwikkeld die in staat is om cargo met een gewicht van maximaal 226 kg door de lucht te transporteren. Het prototype krijgt de naam ‘cargo air vehicle’. Volgens het bedrijf zijn de eerste testvluchten succesvol verlopen.

In minder dan drie maanden tijd ontwierp en ontwikkelde een team bij Boeing het prototype. Boeing ziet deze drone als de volgende grote stap in de ontwikkeling van de ‘electrical vertical-takeoff-and-landing-technologie (eVTOL). Hij weegt 339 kg, werkt op batterijen en is 4,6 meter lang, 5,5 meter breed en 1,2 meter hoog. Met een maximale vrachtlading weegt de drone dus 565 kg. Hij maakt gebruik van een elektrisch, milieuvriendelijk aandrijfsysteem om de acht rotoren te laten draaien. Verder blijft de vliegtuigbouwer beperkt met de details. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk hoe snel of lang het toestel kan vliegen.

Boeing is niet van plan om het onbemand vliegtuigje commercieel op de markt te brengen. De onderzoekers bij Boeing willen het prototype gebruiken als vliegend testobject om de autonome sturingstechnologie van Boeing voor toekomstige lucht- en ruimtevaartuigen te testen en ontwikkelen.

Kapers op de kust

De vliegtuigbouwer is niet het enige bedrijf dat inzet op vrachtdrones. Amazon, bijvoorbeeld, heeft grootse plannen om pakketjes tot vijf kilogram met een drone af te leveren in afgelegen gebieden. Op 7 december heeft de e-commercereus officieel de eerste bestelling per drone verstuurd. Het pakje werd succesvol geleverd in 13 minuten. JD.com, een van de grootste webshops in China, ziet het nog grootser. Zij ontwikkelen een drone die pakketten van duizend kilo kan vervoeren, om zijn logistieke verbindingen in China te verstevigen.

Ook in België zijn bedrijven ermee bezig. Een team van ingenieurs van de KU Leuven heeft bijvoorbeeld een nieuw type drone ontwikkeld, die sneller en verder vliegt dan de klassieke multicopter. De zogenaamde CargoCopter kan niet alleen postpakketjes tot twee kilogram afleveren, maar ook bijvoorbeeld een brand helpen blussen of mensen met een hartstilstand helpen.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here