Voor het eerste werd in de Franse hoofdstad meer geïnvesteerd in lokale start-ups, dan in Berlijn. De totale som evenaart bijna de investeringen die Londense start-ups mochten opstrijken.

De voorraden van verschillende Chinese handelaars op Amazon.de werden in beslag genomen. Totdat de webshops de verschuldigde belastingen ophoesten, krijgen ze hun goederen niet terug.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Wanneer je op Amazon.de surft, zal je misschien merken dat bepaalde grote, Chinese webwinkeliers plots géén producten meer op voorraad hebben. De kans is groot dat zij eind december een mail kregen van Amazon, waarin beschreven wordt hoe hun stock wordt geconfisqueerd in opdracht van de Duitse belastingdienst.

‘U bent niet langer toegestaan om te verkopen op Amazon’, klonk het in de mail. Volgens het bericht, dat Wortfilter.de kon inkijken, zouden de webwinkels te weinig belastingen bijdragen in Duitsland. Daarom werden hun voorraden onmiddellijk geblokkeerd door Amazon, die in meeste gevallen de stock beheerde. Ook het Europese handelsaccount van de webwinkels werd afgesloten. Amazon werd daartoe verplicht door de belastingdienst, zegt het zelf in de brief.

In de actie werd een honderdtal grotere webwinkels uit China geviseerd, maar het overkoepelende probleem zou veel groter zijn, meldt Handelsblatt. Op platformen zoals Amazon en eBay gaat een groot deel van alle transacties naar webshops buiten de EU, maar betalen zij lang niet allemaal de verschuldigde taksen op die verkoop.

In ons land klaagde Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vorig jaar nog een gelijkaardig probleem aan. Toen bleek dat niet-Europese webshops jaarlijks tot 5 miljard euro aan btw konden ontduiken, onder andere door pakjes via België te sturen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here