De Europese Commissie geeft zijn akkoord voor de ontwikkeling van een online platform waarop bedrijven en consumenten de tarieven kunnen vergelijken voor internationale verzendingen.

Advertentie

Het voorstel kwam er eerder dit jaar. Toen oordeelde De Europese Raad dat er te weinig transparantie was omtrent de kosten van internationale pakketverzendingen. Om een pakje te versturen over de grens, vragen logistieke dienstverleners gemiddeld tot vijf keer meer dan wat een binnenlandse verzending zou kosten. Die tarieven variëren bovendien per lidstaat, waardoor het niet altijd eenvoudig is om de goedkoopste aanbieder op te sporen.

Online vergelijken

Daarom werd gesuggereerd om een online vergelijkingsplatform op te starten waar zowel consumenten als kmo’s terecht kunnen om de logistieke kosten van internationale verzendingen te bekijken. Even was er sprake van een limiet op de internationale tarieven, maar daar is de Commissie van afgestapt. Het vergelijkingsplatform zal dienstverleners sterk met elkaar doen wedijveren, waardoor de tarieven vanzelf zullen dalen, aldus de Commissie.

Naast het online platform, krijgen de lidstaten zelf de taak om toezicht te houden op de tarieven van de nationale dienstverleners.

‘Goed nieuws voor e-commerce’

‘Hoge verzendingskosten zijn een grote zorg voor consumenten en bedrijven, vooral kmo’s,’ aldus vicepresident Andus Ansip. ‘Met meer transparantie en een sterkere rol voor regulators, pakken we dat probleem aan. Het is opnieuw goed nieuws voor e-commerce in de EU, na een serie van overeenkomsten om consumentenbescherming te verbeteren, btw-regels te vereenvoudigen en oneerlijke geoblocking te voorkomen.’

De nieuwe overeenkomst moet nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de Raad. Verwacht wordt dat het online platform tegen 2019 klaar moet zijn voor gebruik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here