Close-up of a finger pointing on a digital tablet.

Winkels moeten in de nieuwe regeling minstens twee veiligheidsopties integreren in hun online betalingssysteem. Europa hoopt dat het de e-commerce een boost kan geven.

Advertentie

De Europese Commissie heeft de nieuwe regels gisteren aangenomen. Het gaat om een set van richtlijnen die de competitie tussen betalingsystemen moet opvoeren en de veiligheid van online winkelen moet verhogen. Europa hoopt dat de strengere veiligheidsregels meer vertrouwen in e-commerce zullen stimuleren. Argwaan tegenover de veiligheid van betalingen is een van de belangrijkste redenen waarom mensen terughoudend zijn met het spenderen van geld online.

Veiligheidscombinatie

Het vernieuwde wettelijk kader vereist dat een online betaling altijd twee onafhankelijke veiligheidsmechanismes gebruikt. Welke mechanismes dat zijn, kan variëren. Een wachtwoord, een pincode, een bankkaart, een mobiele telefoon, iris scan of vingerafdruk kunnen allemaal in combinatie gebruikt worden, zo rapporteert Reuters. Het bevestigen van een verkoop enkel op basis van een wachtwoord of de gegevens van kredietkaart zal uit den boze worden in de meeste gevallen. “Deze nieuwe regels zullen alle marktspelers, oud en nieuw, leiden naar het aanbieden van betere betalingservices aan consumenten en tegelijkertijd hun veiligheid garanderen,” zegt Valdis Dombrovskis, vice-president van de Commissie.

Er zijn enkele uitzonderingssituaties waarin de EU de verplichting tot twee veiligheidsmechanismes laat vallen: voor kleine betalingen die contactloos gebeuren, en in situaties waarin de betalingsproviders andere afdoende middelen heeft ontwikkeld om het risico van de transactie in te schatten.

Toegang

De wetgeving brengt ook veranderingen aan in de toegang tot data voor banken en de zogenaamde fintechbedrijven. Beide groepen hebben intens gelobbyd om hun eigen visie aan te brengen bij de Commissie. Consumenten die een innovatieve betalingsservice van een fintechbedrijf wil gebruiken, mogen daartoe niet worden tegengehouden door hun bank. Om dergelijke nieuwe services te voorzien moeten banken die online banking aanbieden ook samenwerken met de betalingsproviders of andere banken. Tegelijkertijd worden bepaalde toegangsopties van fintechbedrijven tot gebruikersdata afgesneden.

De nieuwe wetgeving is nog niet definitief. De lidstaten en het Europese parlement hebben drie maanden de tijd om de regels onder de loep te nemen en aanpassingen voor te stellen.

Advertentie

1 REACTIE

  1. Men zou beter eerst eens alle post diensten in Europa beter op elkaar moeten afstemmen en doen samenwerken ipv met van die strenge onzin regeltjes af te komen. Zal een vb geven als je in Nederland via een webshop een pakje bestelt dat verzonden word via Post NL naar Belgie dan kan Bpost het niet inlezen in hun systeem en dus ook niet uit het systeem halen want het zit er gewoon niet in.

    Dus moet je de track en trace code van pakje afschrijven en daar dan mee naar BPost gaan of een afhaal punt. En dan moeten ze daar dan op het pakje je track en trace code controleren. Als het niet makkelijk gaat doen ze moeilijk en zo is dat dus ook het geval. En dan noemen ze het Europa zonder grenzen vrij van goederen en diensten amaai mijne frak. Over in het zak gezet worden haha dank u wel Europa zeg ik dan.

    Snap je wat ik bedoel , en dan nu deze zever en onzin nog strengere wetten of betalingen maar het verzend systeem blijft een grote puin hoop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here