Nieuws

Booking.com verliest monopolie op laagste prijs

Belgische hoteliers mogen voortaan hun laagste prijs op de eigen website aanbieden, ook als ze te vinden zijn op Booking.com. Het platform heeft het alleenrecht op de laagsteprijsgarantie verloren.

Dat besliste de ministerraad onlangs. Zij hebben het wetsontwerp van Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) en Minister van Middenstand Denis Ducarme (MR) goedgekeurd. Volgens het wetsontwerp kan Booking.com niet meer eisen dat hoteliers de laagste prijs voorbehouden voor de boekingsite.

Het voorstel kwam er na gerommel bij in de horecasector, begin dit jaar. Sectorverenigingen protesteerden toen over de contractvoorwaarden bij Booking.com, waarin beschreven stond hoe de kamerprijs op het vergelijkingsplatform altijd gelijk aan of lager moet liggen dan de prijzen op de website van het hotel. Dat was niet naar de zin van de Belgische hoteliers, die zo nog aanhankelijker werden van Booking.com.

Het wetsontwerp moet soelaas brengen. ‘Door dit initiatief komt er een einde aan het onevenwicht tussen de uitbaters van hotels en dergelijke en de platformoperatoren, waarbij de actievrijheid van de hoteluitbaters wordt versterkt’, legde minister Peeters uit in De Tijd.

Booking.com liet weten niet akkoord te gaan met het voorstel. De prijspariteit – het verplichte gebruik van de laagste prijzen – zou consumenten helpen om hotels te vergelijken op het platform, zonder alle hotelwebsites afzonderlijk te overlopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business