Deliveroo-koeriers werken niet langer in loondienst en verliezen hierdoor hun sociale bescherming.


De socialistische transportvakbond (BTB-ABVV) is niet te spreken over de gewijzigde werkomstandigheden bij Deliveroo. De koerierdienst besloot recent om zijn samenwerking met SMart stop te zetten. Hierdoor zijn koeriers niet langer in loondienst, zijn ze minder goed verzekerd en worden ze per levering betaald in plaats van per uur.

“Deliveroo ontvlucht zijn verantwoordelijkheid als werkgever door geen fietskoeriers in loondienst meer te willen,” vindt Frank Moreels, de voorzitter van de BTB-ABVV. “De fietskoeriers, vaak studenten, zijn zich niet bewust van de risico’s die ze lopen. Zo dekt Deliveroo alleen schade aan derden. De eigen schade of kwetsuren dekt het platform niet. Ook tegen eventuele schadeclaims zijn de koeriers niet gedekt.”

Verarming

Het protest van de transportvakbond komt nadat Deliveroo in oktober bekend maakte zijn samenwerking met SMart op te zeggen. Belgische koeriers waren voorheen in loondienst via SMart, die de koeriers uitbetaalde en verzekerde. Voortaan moeten Deliveroo-medewerkers echter als zelfstandige werken en worden ze betaald per levering.


“Terugkeren naar een betaling per levering is een verarming van de tewerkstelling,” reageerde minister van Werk Didier Gosuin (DéFI) op het nieuws. “Ik ben een vurige voorstander van de digitale economie, maar er is nood aan een gereglementeerd, sociaal en fiscaal kader om waardig werk te waarborgen.”

De transportvakbond heeft de minister van Werk aangeschreven, het paritair comité ingeschakeld en de inspectiediensten verwittigd. De vakbond heeft eveneens een informatiecampagne naar de koeriers zelf opgestart en wil de zaken bij Deliveroo onderzoeken. “Maar wij staan open voor dialoogmet Deliveroo. Wij zouden graag met hen tot afspraken komen,” aldus Moreels.


 

Dorien heeft een achtergrond als programmeur en is bijzonder geïnteresseerd in robotica en biomedische technologie. Al draait ze haar hand ook niet om voor bredere thema’s als security en internet of things.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here