Nieuws

Amazon gaat gevaarlijke algoritmes herbekijken

Eerder deze week kwam aan het licht dat koopsuggesties op Amazon materialen voor het produceren van zelfgemaakte bommen bij elkaar zetten. Het bedrijf zegt nu dat het maatregelen zal overwegen.

Amazon gaat dan toch maatregelen invoeren om bepaalde koopsuggesties onmogelijk te maken. Enkele dagen geleden bracht een Britse zender het nieuws aan het licht dat de website het kopen van producten suggereerde die tezamen tot gevaarlijke chemische reacties konden leiden –  je zou er een zelfgemaakte bom mee kunnen produceren.

Explosieve suggesties

In een eerste reactie op het nieuws stelde Amazon dat het niets verkeerd deed. De producten waren immers allemaal legaal verkrijgbaar. Het bedrijf heeft zijn houding ondertussen bijgesteld. “In het licht van recente gebeurtenissen, zijn we onze website aan het herbekijken om te verzekeren dat alle producten op een gepaste manier worden gepresenteerd,” zo liet de webgigant weten in een statement. Het stelde ook opnieuw zijn medewerking ter beschikking van de politie en het gerecht.

Het was het nieuwsteam van het Britse tv-kanaal Channel 4 dat vaststelde dat de website producten groepeerde die gebruikt kunnen worden om explosieven te maken. De gevaarlijke combinaties doken op onder de ‘regelmatig samen gekocht’-sectie van de webshop. Bovendien verscheen wanneer de journalisten een bepaald product selecteerde bij de ‘kopers van dit product kochten vaak ook’-suggesties producten als schakelaars, batterijkabels en stalen kogellagers. Onderdelen die gebruikt kunnen worden voor een zelfgemaakte bom.

De recente gebeurtenis waar Amazon naar verwijst is de mislukte bomaanslag die op 15 september plaatsvond in de Britse hoofdstad. Een zelfgemaakte bom ging toen af in de Londense metro, en verwondde 30 mensen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business