Een hondertal Nederlandse werknemers van Deliveroo hebben zich verenigd om de arbeidspraktijken van de bezorgingsdienst aan te klagen.


Nederlandse werknemers pikken het niet dat ze als zelfstandigen aan de slag moeten bij Deliveroo, en hebben zich daartegen verenigd in een ‘Riders union’, ondersteund door de officiële vakbond FNV. 152 bezorgers meldden zich aan bij de groep, op een totaal van ongeveer 2000 werknemers die voor Deliveroo Nederland actief zouden zijn. De Rider’s union hoopt de omschakelingsplannen van het bedrijf tegen te houden.

Flexibel werken

Bezorgdienst Deliveroo stapt in Nederland over van een systeem met bezorgers in vaste dienst naar een organisatiemethode waarbij het diezelfde werknemers als zelfstandigen inhuurt. Zelf zegt het bedrijf dat die aanpassing er komt op vraag van zijn werknemers, die zo flexibeler kunnen werken. Niet elke Deliveroo-bezorger is echter gediend met die verandering. Het betekent immers dat ze op enkele rechten moeten inleveren. Ze worden niet doorbetaald bij ziekte of ongeval en ontvangen geen pensioen. Het betekent ook dat ze een salaris krijgen dat per rit wordt bepaald, en niet per uur.

“In overleg met de riders hebben we besloten om Deliveroo hierop aan te spreken”, zegt Frederique Zebeda, bestuurder van FNV Jong. “Zij willen misschien wel flexibel werken en eigen arbeidstijden bepalen, maar ze hebben vaak niet de ambitie om zzp’er (zelfstandige, red.) te worden.”


Het werken met zelfstandige bezorgers leidde in Nederland, maar ook in thuisland Groot-Brittannië en in Frankrijk al tot felle kritiek van vakbonden en overheden. In België speelt het debat nog niet. Deliveroo is niet van plan om hier op korte termijn veranderingen door te voeren aan zijn arbeidsbeleid, zo liet marketing directeur Charles Van Den Bogart onlangs nog verstaan in een interview met NewsMonkey.

Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here