Vanaf oktober kunnen bepaalde pagina’s in je webshop worden aangeduid als ‘onveilig’. Chrome-gebruikers zullen de waarschuwing zien opduiken in de adresbalk.

Advertentie

Google zal vanaf dit najaar gebruikers waarschuwen wanneer ze niet via een HTTPS-verbinding surfen. In de adresbalk komt een aanduiding die meldt: ‘Niet veilig of ‘Not secure’, afhankelijk van de taalinstellingen van je browser.

Check-out

Uiteindelijk zal de waarschuwing worden uitgerold naar alle pagina’s met een HTTP-verbinding, maar aanvankelijk worden enkel de pagina’s met een invulformulier geviseerd. Dat meldt Google in een e-mail naar website-eigenaars. In het bericht worden eigenaars op de hoogte gesteld van de nieuwe maatregel en worden de getroffen pagina’s op hun website opgelijst, weet Search Engine Land.

Een online formulier komt bijvoorbeeld voor op pagina’s om een nieuw gebruikersaccount te maken of tijdens de check-out in een webshop. Voor bepaalde webshopeigenaars betekent de waarschuwing een mogelijke ramp voor de gebruikerservaring. Indien ze nog niet zijn overgeschakeld naar HTTPS, zullen gebruikers gedurende het winkelen de waarschuwing krijgen dat de pagina onveilig is, en mogelijk worden afgeschrikt van het hele proces.

De waarschuwing zal er zo uitzien:

Veilige verbinding

Google probeert al langer het web te overhalen om over te stappen naar HTTPS, de ‘veilige’ versie van HTTP. HTTPS zorgt voor een veilige verbinding, waardoor de data die worden verstuurd via die verbinding niet onderschept kunnen worden door derden. Dat betekent dat je bijvoorbeeld je kredietkaartgegevens veilig kunt ingeven op een HTTPS-pagina.

Uiteindelijk plant Google om alle HTTP-pagina’s al onveilig aan te duiden in Chrome. Er is nog geen definitieve deadline vastgelegd voor wanneer dat zou moeten gebeuren.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here