Handelsfederatie smaakt nieuwe Belgische e-commerceregels niet

Volgens belangenvereniging Comeos zijn de aangekondigde hervormingen een maat voor niets.

Handelsfederatie Comeos is teleurgesteld in de vernieuwde e-commerceregels die de federale regering in zijn zomerakkoord heeft aangekondigd. Volgens hen zal er in de praktijk niets veranderen met de aangekondigde hervormingen voor nachtwerk.

Nutteloze versoepeling

Concreet maakt de nieuwe regelgeving het mogelijk voor bedrijven om tussen middernacht en 5 uur ‘s morgens te werken via een cao met maar één vakbond. De maatregel gaat in op 1 januari 2018. Voor Comeos heeft de aanpassing enkel symbolische waarde, maar geen praktische voordelen. De vereniging had gehoopt dat de regering het wettelijke kader zou versoepelen voor de periode van 20 uur tot middernacht. Voor die uren zal men nog altijd een overeenkomst moeten bekomen met drie vakbonden. Ook voor zondagswerk is een dergelijk breed akkoord nodig.

“In de praktijk zullen de nieuwe regels niets veranderen.” zegt Dominique Michel van Comeos in een online reactie. “Geen enkel bedrijf zal beginnen werken vanaf middernacht als er van 20 tot 23u59 niets gedaan kan worden.” De uren aan het einde van de dag zijn cruciaal voor de sector. Als men pas vanaf middernacht orders kan verwerken, is dat te laat om pakketjes nog de dag zelf aan huis te leveren.

Nachtwerk is al enkele jaren een zeer punt in de Belgische e-commercesector. De regering was traag met het voorzien van een wettelijk kader, en volgens Comeos heeft dat België 15.000 jobs gekost. De nieuwe aangekondigde maatregelen zijn voor de federatie dan ook onbegrijpelijk. Michel beschuldigt de regering er van dat ze enkel de indruk willen geven dat ze hervormen, zonder dat effectief ook te doen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business