Als het van de zoekspecialist afhangt, verdwijnen alle ‘http’-verbindingen eerder vroeg dan laat. Het gaat dan ook actief campagne voeren tegen onveilige webpagina’s.

Europa eist actie tegen de 'geplande veroudering' van producten. Langere garantietermijnen en een label moeten consumenten beschermen.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Het Europese Parlement wil iets doen aan de korte levensduur van producten. Ze willen geplande veroudering van toestellen de kop indrukken en het eenvoudiger maken om toestellen te herstellen. Het Parlement heeft een lijst met richtlijnen klaar die niet alleen de consument moeten beschermen, maar eveneens goed zijn voor het milieu.

Geplande veroudering

Ten eerst wil het Parlement robuuste, eenvoudig te herstellen en kwalitatieve producten promoten met behulp van een EU-label. Dat label zal zich focussen op de duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en de herstelbaarheid van producten. Het label moet consumenten de kans bieden om op een objectieve manier toestellen met elkaar te vergelijken.

Verder wil het Europese Parlement ‘geplande veroudering’ terugdringen. Bij geplande veroudering worden producten bewust zo geproduceerd dat ze vroegtijdig de geest geven en haast niet te repareren zijn, waarna consumenten snel op zoek moeten naar een nieuw toestel. De methode zou vooral gebruikt worden in de elektronicasector, waar niet alleen smartphones, maar ook huishoudelijke toestellen steeds sneller vervangen moeten worden. De EU gaat op zoek naar een manier om de praktijken te detecteren en zegt gepaste maatregelen te nemen tegen fabrikanten die geplande veroudering toepassen.

Herstel

Bovendien geeft het Parlement consumenten de mogelijkheid om naar een onafhankelijke reparateur te gaan. ‘Technische, veiligheids- of softwareoplossingen die voorkomen dat herstellingen worden uitgevoerd door iemand anders dan goedgekeurde firma’s moeten worden ontmoedigd,’ schrijft het Europese Parlement. Als het herstel van een toestel langer duurt dan een maand, moet de garantietermijn tot slot worden verlengd om die tijd bij te tellen.

Aanbeveling

De richtlijnen die het Europese Parlement voorlegt zijn geen wet, maar fungeren als een sterk signaal naar de Europese Commissie. Het Parlement vraagt de Commissie nu om de voorstellen te overwegen, vooraleer deze ook effectief worden aangenomen, moet er positief over gestemd worden.

‘Definitief verbod op geoblocking in EU komt er dit jaar’


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here