Zara Home veroordeeld voor kopiëren van Belgisch ontwerp

Een Belgische kunstenaar die een wapenschild uitvoerde in hout, krijgt gelijk van de rechter. Zara Home moet een schadevergoeding betalen.

Zara Home is de Belgische kunstenaar Patrick Damiaens een schadevergoeding verschuldigd. Daarnaast moet de keten alle gerechtskosten op zich nemen. De rechtszaak kwam er nadat bleek dat de winkel een ontwerp van Damiaens had gekopieerd, zonder auteursrecht in acht te nemen. Het ontwerp in kwestie was een wapenschild dat werd ontwopren voor de Nederlandse familie Odink. Dat wapenschild werd getoond op witte sierkaarsen die in het najaar van 2014 in de rekken lagen van de retailer.

De zaak sleepte ruim een jaar aan, maar Damiaens is tevreden met de uitkomst. Zijn advocaat Dieter Delarue meent dat het de eerste keer is dat een zogenaamde ‘fast retailer’ veroordeeld werd voor het plagiëren en commercialiseren van een ontwerp.

Zara Home moet Damiaens nu een vergoeding betalen van 7.500 euro, naast de gerechtskosten. Ten slotte moet de keten eveneens ervoor zorgen dat de uitspraak wordt gepubliceerd in het ‘Heraldisch Tijdschrift’, een magazine dat zich richt op heraldiek, oftewel de studie van wapenschilden. De hele zaak belooft alvast een mooi precedent te worden voor gelijkaardige zaken in de toekomst.

 

Vergelijk hieronder zelf de kaars (links) met het wapenschild (rechts).

 

Bron: Blog Patrick Damiaens, 2015

 


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business