De Europese Unie wil meer transparantie voor de tarieven van koeriersdiensten, en plant daarom een online vergelijkingsplatform.

Advertentie

‘Hoge tarieven’

De website moet zowel consumenten als bedrijven de kans bieden om voordelige koeriers te vinden voor internationale verzendingen. ‘Er gelden nog altijd relatief hoge tarieven voor verzenders van kleine volumes grensoverschrijdende pakketten en andere postzendingen, met name kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) en particulieren,’ schrijft de Europese Raad in een oriënteringsrapport. ‘Dat heeft rechtstreekse negatieve gevolgen voor gebruikers die grensoverschrijdende pakketbezorgdiensten zoeken, met name in verband met elektronische handel.’

Meer online verkoop

De Raad stelt in het rapport daarom voor om een website te creëren waarop pakketbezorgers hun verzendingstarieven moeten delen. De verplichting geldt vooral voor grote bezorgdiensten; kleinere bedrijven hebben zelf de keuze of ze al dan niet verschijnen op de vergelijkingswebsite. Door een manier te bieden om het goedkoopste tarief op te sporen, wilt de Raad cross-border aankopen stimuleren. De lagere prijzen zouden handelaars bovendien ook aansporen om online te verkopen, klinkt het in een persbericht.

Controle over concurrentie

Naast het stimuleren van online verkoop over de grens, geeft het vergelijkingsplatform ook bevoegde instanties meer inzicht in de prijzen van pakketbezorgers. Op dit moment hebben de autoriteiten in verschillende lidstaten zulke gegevens niet, waardoor ze de concurrentie op de logistieke markt moeilijk kunnen controleren.

 

Europees standaardpakketlabel ‘klaar voor gebruik’

 


 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here