Amazon heeft de kleine lettertjes in de contracten met Europese e-bookleveranciers aangepast. Daarmee kan het de bezorgdheid van de Europese Unie sussen.


Oneerlijke concurrentie

Het bestuursorgaan startte een onderzoek naar Amazon toen twee jaar geleden vermoedens rezen dat de marktplaats clausules afdwong die zijn concurrentiepositie onterecht versterkten. Verkopers zouden verplicht zijn hun e-books onder gunstigere voorwaarden op Amazon aan te bieden dan elders.

In antwoord op de bezorgdheid die de Europese Commissie daarover uitsprak, liet Amazon die eisen aan e-book verkopers vallen. Ook belooft de webwinkel niet langer inzicht te eisen in de afspraken die uitgevers met andere verkoopplatforms maken. Amazon zal bestaande contracten met dergelijke clausules niet langer handhaven; e-bookverkopers mogen zulke overeenkomsten eenzijdig opzeggen.

‘De beslissing van vandaag zal de deur openen voor uitgevers en concurrenten om innovatieve diensten voor e-books te ontwikkelen, waarmee de keuze en competitie vergroot wordt in het voordeel van de Europese consument,’ liet Europees Commissaris Margrethe Vestager weten. ‘We willen een eerlijke concurrentie verzekeren op de Europese e-boekenmarkt, die meer dan 1 miljard euro waard is.’


Boete

Amazons toezeggingen gelden voor een periode van vijf jaar voor elk e-book in elke taal dat Amazon verspreidt in de Europese Unie. Indien de e-commerce reus één van zijn beloftes schendt, is de EU gemachtigd tien procent van Amazons totale jaarlijkse omzet op te eisen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here