Nieuws

‘Slechts 0,27 procent betalingen in België is contactloos’

Volgens Belgische betaaldienstverlener CCV gebeurt nog geen procent van alle betalingen contactloos.

In twee jaar tijd verwerkte betaaldienstverlener CCV zo’n 317.921 contactloze betalingen in België. Dat komt neer op een povere 0,27 procent van alle transacties die het bedrijf registreerde. Hun betaalterminals ondersteunen het contactloos betalen nochtans sinds twee jaar. ‘Er is nog een lange weg te gaan,’ beaamt Tim Meersschaut van CCV.

Contactloos betalen

Contactloos betalen draait om het betalen van een fysieke aankoop, zonder dat je je betaalkaart in een terminal moet steken. Dat kan bijvoorbeeld indien je een compatibele betaalkaart hebt – herkenbaar aan het golfjessymbool – maar is ook mogelijk met behulp van een smartphone.

Het golfjessymbool geeft aan of je je betaalkaart contactloos kan gebruiken.

In dat geval kan een betaling plaatsvinden met behulp van het scannen van een QR-code, maar ook door de NFC-technologie, als je smartphone beschikt over een NFC-chip. Het volstaat dan om je toestel dicht bij een betaalterminal te houden. Het fenomeen van contactloos betalen werd in België al geïntroduceerd door apps als Seqr of Payconiq, en onlangs door Google met Android Pay.

Betaalkaart niet compatibel

Desondanks wordt de methode door de Belgische consument nauwelijks gebruikt, zo blijkt uit de cijfers van CCV. Volgens Meersschaut heeft een kentering in onze betaalgewoontes nog niet plaatsgevonden omdat niet elke betaalkaart compatibel is met het contactloos betalen. Banken beslissen zelf met welke betaaloplossing ze in zee gaan, waardoor bepaalde betaalmethodes voor hun klanten onbruikbaar zijn. Bijvoorbeeld is Android Pay voorlopig enkel te gebruiken met een kredietkaart van BNP Paribas Fortis, Hello Bank of Fintro: klanten van andere banken blijven voorlopig nog even op hun honger zitten.

 


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business