UPS experimenteert met drones die pakjes kunnen bezorgen vanop het bestelbusje, en na de levering automatisch naar het voertuig terugkeren.

Advertentie

De Amerikaanse leverancier zette al eerder drones in voor andere doeleinden. Zo werden de vliegtuigjes intern al gebruikt om de voorraden in magazijnen te controleren, maar evengoed voor humanitaire doeleinden, zoals het leveren van vaccins, medicijnen en bloed in Rwanda. De testen die UPS nu achter de rug heeft, hebben echter alles te maken met e-commerce.

Drone op het dak

In Florida worden namelijk drones getest die pakjes thuis kunnen leveren vanaf een bestelbusje. Dat zou enorm voordelig kunnen uitpakken voor de chauffeurs die naar afgelegen gebieden trekken om een pakje te bezorgen. De drone keert bovendien terug naar het voertuig om te landen – ook als die zich niet meer op dezelfde plaats bevindt – waardoor bezorgers ondertussen andere bestellingen kunnen afwerken. De geteste drone is in staat om een halfuur te vliegen, en een pakje van maximaal 4,5 kilogram te dragen. Het laadt op tussen de vluchten door, op het dak van de bestelbus. Ten slotte moeten bezorgers niet op het dak klauteren om een pakje te bevestigen; dat gaat aan de binnenkant van het voertuig.

 

 

‘Deze test verschilt van alles wat we tot nog toe hebben gedaan met drones,’ verklaart Mark Wallace, UPS-seniorvicepresident van Global Engineering en Sustainability. ‘Dit heeft gevolgen voor toekomstige leveringen, vooral in landelijke gebieden waar onze voertuigen vaak kilometers moeten rijden voor één enkele levering. Denk aan een driehoekige bezorgingsroute met adressen die kilometers ver uit elkaar liggen. Door een drone te laten vertrekken vanop een voertuig om een van deze leveringen uit te voeren, kunnen we dure kilometers besparen. Dit is een grote stap op weg naar een grotere efficiëntie voor ons netwerk, en tegelijk ook voor de beperking van onze emissies.’

Meer efficiëntie dus, maar ook kunnen drones handenvol geld besparen, verzekert UPS: indien elke chauffeur elke dag één kilometer minder rijdt, zou dat het bedrijf jaarlijks 50 miljoen dollar kunnen opbrengen.

Ook Amazon en het Franse DPD Group maakten eerder al bekend te experimenteren met thuisleveringen met behulp van drones.

 

“80 procent van alle pakjes bezorgd door drones tegen 2025”

 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here