Nieuws

Wordt de ecocheque ooit een volwaardig, online betaalmiddel?

Enkele maanden nadat de eerste online betaaloplossing voor de ecocheque werd gelanceerd, dreigt de cheque afgeschaft te worden. Heeft de ecocheque nog een plaats in de webshop?

Er heerst onzekerheid rond de Belgische ecocheque. Sinds 2015 bestaat de cheque in een elektronische versie, maar het duurde nog tot vorig jaar vooraleer Edenred als eerste uitgever met een online betaalsysteem uitkwam waarmee klanten zowel hun eco- als maaltijdcheques ook op het web kunnen uitgeven. Een grote stap vooruit, ware het niet dat we nu al twee maanden verder zijn en er nog steeds slechts een handvol aangesloten handelaars blijken te zijn. Bovendien wordt er gebakkeleid over het lot van de ecocheque: het zou kunnen dat die binnenkort wordt afgeschaft.

Buiten met de ecocheque

Sinds de introductie in 2009, werd al een paar keer geprobeerd om komaf te maken met de ecocheque, maar deze keer leek het even alsof alles in kannen en kruiken was. De meerderheidspartijen Open VLD, N-VA, MR en CD&V dienden begin februari een wetsvoorstel in om de ecocheques af te schaffen. Ze betwisten het nut van de cheque, aangezien het voor veel consumenten niet duidelijk is waar ze de cheque kunnen gebruiken en wanneer de cheque vervalt. In de plaats van een bon, krijgen werknemers beter een vergoeding op de rekening gestort in de vorm van extra nettoloon, klonk het.

Meteen stuitte het voorstel op fel protest van zowel de vakbonden en werkgeversverenigingen, als de bedrijven achter de cheques zelf. Zo’n onbelaste vergoeding bovenop het nettoloon kan problematisch uitdraaien voor het bekostigen van de sociale zekerheid, zeggen de belangenverenigingen. Ook de uitgevers van de ecocheques – Edenred, Sodexo en Monizze – reageerden verbolgen op het voorstel. Niet verwonderlijk, aangezien de ecocheques voor hen veel geld in het laatje brengen.

Door het gelobby van de sociale partners werd de stemming omtrent het wetsvoorstel om de ecocheque af te schaffen uitgesteld. Het stemmoment zou nu op 21 maart moeten plaatsvinden; in tussentijd wilt CD&V luisteren naar de argumenten van de sociale partners, en gaat MR te rade bij de Raad van State om juridisch advies in te winnen.

Online betalen

De ecocheque is dus nog niet ten dode opgeschreven, en dat is goed nieuws voor de handelaars die met ecocheques een extra betaalmethode kunnen aanbieden, indien hun productaanbod in aanmerking komt. Online handelaars hebben het dan weer iets moeilijker omdat online betalen met eco- of maaltijdcheques nog in de kinderschoenen staat. De drie Belgische uitgiftebedrijven van eco- en maaltijdcheques houden zich allen bezig met een uniek online betaalsysteem, maar slechts één is daar tot nu toe ook effectief in geslaagd.

Zo lanceerde Edenred vorig jaar het eerste online betaalsysteem met de cheques. Dat de oplossing nog geen overrompelend succes is, blijkt uit het aanbod aan handelaars. Op dit moment zijn er volgens een woordvoerder een  honderdtal handelaars die deel uitmaken van online platformen waarop betaald kan worden met maaltijdcheques, maar slechts drie zaken die de ecocheque online accepteren: een totaal dat maar stapvoets groeit, en bijlange na nog niet het duizendtal benadert dat Edenred in 2017 hoopt te bereiken.

Ook Sodexo ontwikkelt een gelijkaardige oplossing, maar kan voorlopig nog niet zeggen wanneer het betaalsysteem op de markt zal komen. Over de toekomst van de ecocheque werd nuchter gereageerd: “Er is voorlopig nog niets beslist,” zegt een woordvoerster van Sodexo. In afwachting van de stemming rond het voorstel wordt er gewoon doorgewerkt aan de betaaloplossing, verzekert ze.

Veel struikelpunten

Er zijn ten slotte nog andere barrières die het online betalen met ecocheques in de weg staan. In het geval dat de ecocheque blijft bestaan in zijn huidige vorm, kunnen handelaars een beroep doen op voorlopig slechts één uitgever om ecocheques online te aanvaarden. Bovendien is de kans groot dat handelaars uiteindelijk zullen moeten investeren in drie verschillende betaaloplossingen om alle mogelijk ecocheques te kunnen incasseren: heeft je klant een kaart van Sodexo, dan ben je niets met de betaaloplossing van Edenred.

Het online gebruik van ecocheque blijft dus voorlopig maar een wankel concept. Of er nota bene ooit een waterdichte oplossing kan komen, is afhankelijk van wat beslist wordt op 21 maart.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business