Schoenen Torfs is de eerste Belgische webshop die een akkoord weet te sluiten met de vakbonden over nachtwerk. Magazijnmedewerkers van het schoenenbedrijf krijgen een bonus als ze 's avonds of 's nachts werken.


Dat meldt De Tijd vandaag. Schoenen Torfs tekent samen met de vakbonden binnenkort een nieuw cao, waarin de nachtwerkbepaling staat opgenomen. Binnenkort kan het personeel van de webshop dan tot 23 uur ‘s avonds werken, waardoor de pakjes sneller bij de klant kunnen arriveren: bestellingen die voor 22 uur binnenrollen, worden de volgende dag aan huis geleverd.

Bonus voor nachtwerk

Het afgelopen jaar lagen verschillende retailers in de clinch met de vakbonden om een akkoord rond nachtarbeid te bereiken. Schoenen Torfs is de eerste keten in de distributiesector die daar ook effectief in slaagt. De vakbonden gingen overstag door enkele voordelen die de e-tailer op tafel legde. Zo ontvangen avond- en nachtwerkers een bonus van 25 procent, en wordt de shift op vrijwillige basis gevuld: alleen degenen die dat willen, zullen nachtwerk kunnen verrichten, legt CEO Wouter Torfs uit aan De Tijd. Daarnaast was een goede relatie met de vakbonden, onder andere gecultiveerd door voortdurend overleg, cruciaal om een akkoord te bereiken.

Geen enkel ander akkoord

Sinds 2015 wordt in België gediscussieerd over een mogelijk wettelijk kader rond nachtarbeid. Een akkoord tussen de vakbonden en retailers eind 2015 maakte het mogelijk om nachtwerk in te voeren indien het bedrijf een cao opstelde in overleg met de vakbonden. Een wettelijk raamwerk bleef uit, en ook de cao’s lieten op zich wachten: zo goed als geen enkele Belgische onderneming diende een overeenkomst in. De onderhandelingen blijken voor veel retailers te stroef, waardoor meeste pogingen op de klippen lopen. Dat Torfs de eerste en enige Belgische webshop is waarbij er wel tot een akkoord kan worden gekomen, toont aan dat de huidige regeling niet werkt, laat belangenvereniging Comeos weten.


 

Nachtarbeid in Belgische webshops kan een sterk wapen zijn om buitenlandse concurrentie aan te gaan. In de buurlanden is nachtwerk wel sociaal aanvaard – en meer regel dan uitzondering – waardoor webshops over de grens over het algemeen sneller kunnen leveren dan de inheemse verkopers; iets dat Belgische consumenten niet ontgaat.

 

Schoenen Torfs plant Franstalige webshop

 

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here