Nieuws

eBay betaalt aankoop van namaakartikelen dubbel terug

Marktplaats eBay biedt handelaars en verkopers een manier aan om er zeker van te zijn dat een product 'authentiek' is. De authenticiteitsservice krijgt de naam eBay Authenticate.

Zo wordt een netwerk van experts ter beschikking gesteld om – tegen betaling – vast te stellen of een product al dan niet een vervalsing is. De dienst mikt voorlopig op de controle van modeartikelen zoals handtassen, maar zou later breder ingezet kunnen worden.

Niet echt? Tweemaal geld terug

Verkopers kunnen de dienst inzetten om hun bezoekers te overtuigen van de ‘echtheid’ van hun aanbod. De producten in hun gamma worden dan voorzien van een boodschap dat het artikel voor verzending wordt gecontroleerd door een deskundige die verifieert of het item legitiem is. Indien later toch blijkt dat het om een namaakartikel gaat, vergoedt eBay de aankoop. Pittig detail: de marktplaats is bereid om in dat geval zelfs de originele aankoopprijs dubbel terugstorten aan de koper. Een sterretje nuanceert de uitspraak, en laat weten dat het aanbod slechts in bepaalde regio’s zal gelden, met de nodige voorwaarden.

Daarnaast kunnen ook klanten een beroep doen op een expert, maar dan draaien ze zelf voor de kosten op. Hoeveel de dienst precies zal kosten, is nog niet bekend.

Namaakartikelen wereldwijd

Volgens de OESO hebben namaakartikelen een niet insignificante impact op de westerse economie. De verkoop van vervalste artikelen brengt jaarlijks een half biljoen dollars op, wat overeenkomt met 2,5 procent van de wereldwijde handel. Meeste items zijn afkomstig van China.

De verkoop van namaakartikelen is dan ook een doorn in het oog voor grote e-retailers als Amazon, eBay en Alibaba, die grip moeten zien te houden op verkopers met kwade bedoelingen. Zo kreeg Alibaba onlangs een gevoelige tik op de vingers van de USTR. De Chinese e-commercereus werd zonder pardon op een zwarte lijst gezet wegens uit de hand gelopen verkoop van nepmerken.

Ook in België wordt er geprobeerd om de verkoop van nepartikelen te beperken. In april vorig jaar werd door een samenwerking tussen de FOD Economie en DNS Belgium meer dan 200 webhandels offline gehaald omdat ze namaakgoederen verkochten, zoals handtassen en kledij.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business