Nieuws

Slimme tool voorkomt online fraude

De betaaldienstverlener Stripe maakt tools beschikbaar waarmee verdachte transacties op basis van machine learning kunnen worden opgespoord en geblokkeerd.

Gestolen kredietkaart

Elke webhandelaar krijgt er vroeg of laat mee te maken: online fraude. Een crimineel ontfutselt bijvoorbeeld de gegevens van andermans kredietkaart, en gebruikt die gegevens om dure online aankopen te bekostigen. Wanneer het slachtoffer het misbruik ontdekt, zijn de producten allang doorverkocht en de sporen van de fraude uitgewist. De klant kan dan wel de transacties betwisten, waardoor de webshop uiteindelijk opdraait voor de kosten.

Op de Radar

Stripe introduceert daarom Radar, een verzameling tools waarmee fraude voorkomen kan worden. De tool is gebaseerd op machine learning, en zou daarom effectiever zijn dan bestaande fraudedetectie-tools, die vaak een hoge foutenmarge hebben van vals-positieven en -negatieven.

Radar analyseert de data van Stripe-klanten en gebruikt die informatie om in te schatten of een transactie al dan niet legitiem is. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar het land waar de kredietkaart werd uitgegeven, het IP-adres waarvan de bestelling wordt geplaatst, het e-maildomein van de klant, en het aantal landen waarin de kaart al werd gebruikt.

Wereldwijd netwerk

Dat soort gegevens maakt het mogelijk om te voorspellen hoe groot de kans is dat de transactie frauduleus is, ook bij kredietkaarten die onbekend zijn voor de webhandelaar. Zo is er een kans van 80 procent dat een kredietkaart die voor de ene webshop onbekend is, wel al eerder is gebruikt in een andere webshop in het Stripe-netwerk. Het netwerk strekt zich immers uit tot zo’n 100.000 klanten wereldwijd.

Stripe gaat in ons land momenteel nog een open bèta-fase door, maar is wel beschikbaar voor Belgische webhandelaars.

 


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business