Nachtwerk wordt in België mogelijk, ook als de vakbonden niet akkoord gaan. Dat was tot nu toe het enige obstakel dat werken tussen 20:00 en 6:00 in de weg stond.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Dat weet De Tijd. In het begrotingsoverleg werd dit weekend beslist dat de goedkeuring van de vakbonden niet meer nodig is om Belgische werknemers ’s nachts aan het werk te zetten. De nieuwe maatregel is gebaseerd op het wetsvoorstel dat Patricia Ceysens, Vincent Van Quickenborne en Egbert Lachaert eind vorig jaar indienden.

Moeizame onderhandelingen

Al sinds 2015 werd onderhandeld over een wettelijke regeling omtrent nachtwerk. Vakbonden staken steeds stokken in de wielen, en ook het akkoord dat vicepremier Alexander De Croo, opzette, draaide op weinig resultaat uit. Met dat akkoord werd het mogelijk om mits een cao nachtwerk in te voeren, maar haast geen Belgische bedrijven dienden effectief een aanvraag in.

‘Puur verraad’

Met het nieuwe wetsvoorstel is zo’n overeenkomst niet meer noodzakelijk voor bedrijven die actief zijn in e-commerce. ‘Puur verraad’, volgens vakbond LBC. LBC-secretaris Chris Van Droogenbroeck waarschuwt tegenover De Standaard bovendien dat met het voorstel ‘de deur opengezet wordt naar veralgemeend nachtwerk, ook buiten de handel’.

5.000 nieuwe jobs

Los van het misnoegen van de vakbonden, zou de invoering van nachtwerk een groot Belgisch nadeel kunnen wegwerken. Buurlanden zoals Nederland kunnen dankzij nachtwerk omzet en klanten afsnoepen, onder andere door betere levertijden aan te bieden. Volgens De Tijd kan de regeling 48 miljoen euro extra binnenrijven, en Belgische sectorvereniging BeCommerce spreekt van mogelijk 5.000 nieuwe jobs in de komende drie jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here