Nieuws

Vier keer meer namaakwebsites in België offline gehaald

De Belgische Economische Inspectie heeft dit jaar al 1.325 frauduleuze websites met een .eu of .be-domeinnaam offline gehaald, vier keer meer dan in heel 2015.

De Belgische Economische Inspectie heeft in 2016 al moeten optreden bij 1.325 websites, dat weet De Tijd. Het gaat om frauduleuze websites met een .be of .eu-domeinnaam die offline werden gehaald. Dit jaar kwamen er al vier keer meer van zo’n websites in het vizier van de Economische Inspectie dan in heel 2015.

Obscure webwinkels

Meestal gaat het om gevallen waarbij de officiële websitehouders zijn vergeten om tijdig hun domein te verlengen. Fraudeurs maken van zo’n gevallen misbruik om het domein te claimen. Zo wordt de website van een restaurant, nagelstudio of notaris dan omgebouwd tot die van een obscure webwinkel die goederen vanuit China levert.

De fraudeurs maken daarbij misbruik van de populariteit van de originele websites om hun webwinkel rendabel te maken. De politie stelt ook vast dat websitekapers in veel gevallen zich verschuilen achter een gestolen identiteit.

Proactieve aanpak

Volgens de economische inspectie gaat het om een verontrustende, nieuwe trend. “Er worden steeds meer domeinnamen gekaapt van websitehouders die hun domeinnaam vergeten te verlengen”, zegt Chantal De Pauw, de woordvoerster van de Economische Inspectie.

De Economische Inspectie maakt deel uit van de Overheidsdienst Economie. Naar eigen zeggen kwamen dergelijke cijfers ook tot stand doordat de dienst meer proactief op zoek gaat naar frauduleuze websites. Al worden veel gevallen ook nog gemeld door de consument zelf. Dat kan via meldpunt.belgie.be

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business