In het kader van het project IOS (In Our Sites) werden 207 .be-websites die op het web namaakgoederen aanboden, offline gehaald.

Advertentie

Het project IOS is een initiatief van Europol en de Douane om de verkoop van namaakgoederen, waaronder illegale kopieën van film en muziek, tegen te gaan. Websites die zulke goederen op het internet aanbieden, worden opgespoord en vervolgens door de autoriteiten gedeactiveerd. Vorig jaar werden zo bijna 1.000 handels stopgezet.

In België werden recent 207 webhandels offline gehaald, door middel van de samenwerking tussen de FOD Economie en DNS Belgium. DNS Belgium beheert onder andere de .be-domeinen en heeft de mogelijkheid om deze te deactiveren. In dat geval worden eerst de gegevens van de domeinhouder gecontroleerd. Als die niet kloppen, kan de domeinnaam op non-actief worden gezet en is de website onbereikbaar.

“We werken ongeveer twee à drie keer per jaar mee aan grotere acties zoals deze,” legt Philip Du Bois uit. “Maar daartussen klopt de FOD Economie maandelijks bij ons aan om een tiental domeinnamen te controleren.” De meer dan tweehonderd gedeactiveerde sites verkochten in dit geval vooral valse handtassen en kleren.

 

Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here