Hoewel de oorspronkelijke pitch van de Windows 10 S gericht was op studenten, benadrukt het concern dat het besturingssysteem ook interessant is voor bedrijven.

Advertentie

[related_article id=”171058″]

In een recent artikel hadden we onze twijfels of de Surface Laptop wel een goede zakelijke laptop zou zijn. We stelden ons onder meer vragen bij het afgeslankte Windows 10 S, dat vrijheid opoffert ten voordele van beveiliging en prestaties. Op zijn Inspire-persevent in Las Vegas stelt de reus uit Redmond zijn retailers gerust en geeft hen raad hoe ze Windows 10 S moeten verkopen aan zakelijke gebruikers.

 

Tussenpositie

Het nieuwe besturingssysteem is een aangepaste versie van Windows 10 Pro, in de eerste plaats – maar niet exclusief – bedoeld voor gebruik in scholen. Eén van de belangrijkste beperkingen van Windows 10 S is dat je uitsluitend applicaties uit de Windows Store kan downloaden en installeren. Dat moet de veiligheid en stabiliteit van het systeem vergroten, en maakt het beheer ervan eenvoudiger. Geen fan? Dan kan je dit jaar nog gratis overstappen naar Windows 10 Pro en vanaf volgend jaar voor een bedrag van 49 dollar

 

Microsoft positioneert Windows 10 S tussen Home en Pro in. Dat kan verwarrend zijn aangezien die laatste twee allebei toegang bieden tot software buiten de Windows Store en Windows 10 S niet. De S-versie lijkt dus de meest beperkende van de drie. Toch is de positionering niet zo gek. Windows 10 S heeft een groot aantal functies gemeen met Windows 10 Pro die je niet terugvindt in de Home-versie. Het gaat dan voornamelijk om functies met betrekking tot IT-beheer, zoals Bitlocker, domeindeelname, Mobile Device Management, Windows Store voor Bedrijven en gedeelde pc-configuratie.

 

Laagje op Windows 10 S

Juist om die reden zou Windows 10 S ook geschikt zijn voor bedrijven. Op Inspire vertelde een Microsoft-topman dat je het afgeslankte besturingssysteem als een ‘laagje’ van Windows 10 moet beschouwen, dat bovenop Windows 10 draait. Binnenkort zullen er nieuwe, goedkopere laptops zijn die het compacte besturingssysteem bevatten, zo sluit hij af. Hier kan je de pitch herbekijken.

 

Microsoft 365 Business

Verder vermeldt het technologieconcern dat je verder moet kijken dan louter het besturingssysteem. Zo biedt Microsoft een nieuwe bundel aan met een zakelijke toets, namelijk Microsoft 365 Business. In dat pakketje steekt naast Windows 10 ook bijvoorbeeld Office 365 Business Premium en Windows AutoPilot. Meer over Microsoft 365 Business kan je hier lezen.

 

De versie in deze bundel is echter niet Windows 10 S, maar Windows 10 Business. Eerder waren er speculaties dat dit een gloednieuwe variant op het besturingssysteem zou worden, maar dat is niet het geval. Het OS is enkel beschikbaar in het pakket en is quasi hetzelfde als Windows 10 Pro, mits enkele extra’s voor bedrijven. Windows Autopilot bijvoorbeeld is een suite om de implementatie en het beheer van nieuwe Windows 10-pc’s te vereenvoudigen en te moderniseren.

Advertentie