De nieuwste Snapdragon-processors die traditioneel in smartphones worden gebruikt, zullen nu ook laptops aandrijven. Zo moeten de toestellen écht mobiel worden.

 

Qualcomm kondigt een partnership aan met Asus, Lenovo en Hewlett-Packard om een reeks laptops te bouwen met de mobiele Snapdragon 835-processors. Dat meldt ZDNet. Asus, Lenovo en HP worden zo de eerste OEM’s (‘original equipment manufacturers’) die toestellen met de processor kunnen aanbieden.

Kleiner, krachtiger

De Snapdragon 835-lijn is de opvolger van de Snapdragon 820, en is kleiner en meer performant dan zijn voorganger. Een bijzonder voordeel is de nieuwe, ingebouwde X16 LTE-modem die ervoor zorgt dat de chip downloadsnelheden ondersteunt die tien keer sneller dan de eerste generatie van 4G LTE-toestellen, aldus Qualcomm. Dankzij het kleine volume wordt het daarnaast mogelijk om de pc’s uit te rusten met een grotere batterij, waardoor de laptops langer meegaan op één oplaadbeurt, en moeten de 10 nm-process-nodes ervoor zorgen dat de processor beter om kan met de hitte, wat een ingebouwde ventilator overbodig maakt.

Mobiele pc’s

Die voordelen geven Asus, Lenovo en HP de kans om dunnere en lichtere laptops te bouwen, met een langer batterijleven. Zo kunnen ze inspelen op de mobiele trend, volgens Cristiano Amon, executive vicepresident van Qualcomm. “Het legacy computing-model werkt niet meer voor de consumenten van vandaag, die geen zware, aan een kabel geketende laptops willen met een frustrerend aantal accessoires,” zegt Amon in een statement. “Met de compatibiliteit met de Windows 10-ecosysteem, zal het Snapdragon Mobile PC Platform Windows 10-hardwarefabrikanten toestaan om de volgende generatie van toestelvormfactoren te ontwikkelen en ongeëvenaarde ‘altijd, overal’-ervaringen leveren met tot gigabit-klasse LTE-connectiviteit.”

 

De deal kadert eveneens in een partnership dat Qualcomm eind 2016 aanging met Microsoft. Beiden werken samen om de Snapdragon-processors te integreren in lichte Windows 10-toestellen. De eerste van die mobiele pc’s moeten dit jaar op de markt komen.