Het FTTH-comité maakte een kostenmodel voor het uitrollen van een glasvezelnetwerk over heel Europa. Daarvoor is nog 137 miljard euro nodig.

Advertentie

 

Het kostenmodel wordt uit de doeken gedaan in een rapport van het Europese FTTH-comité: de organisatie die zich inzet voor de uitrol van glasvezel in Europa. Om de doelen te halen die eerder werden gesteld door de Europese Unie, en voorbereid te zijn op de komst van 5G, moet Europa zijn infrastructuur moderniseren, zegt het comité in het rapport. Tot nu toe worden de kosten van zulke grootschalige vernieuwing echter vaak verkeerd ingeschat, waardoor de plannen op de lange baan worden geschoven en die doelstellingen door sommigen “onhaalbaar” werden genoemd.

 

Om tot een nauwkeuriger kostenmodel te komen, baseert het FTTH-comité zich op de reële kosten van de uitrol van glasvezel in verschillende Europese landen. Conclusie van het onderzoek is dat er nog zo’n 137 miljard euro geïnvesteerd zal moeten worden om heel Europa te voorzien van een glasvezelnetwerk. Met die som worden alle huizen in staat gesteld om verbonden te worden met het glasvezelnetwerk, waarbij de helft effectief wordt verbonden. De 137 miljard euro die het FTTH-comité voorlegt, is minder dan wat eerder werd geschat door de Europese Commissie. Zij raamden de totale kosten op 154 miljard euro.

 

“Door onze methodologie bekend te maken, nodigen we ook andere partijen uit die deze kosten willen schatten om met ons de discussie aan te gaan,” laat Ronan Kelly, president van het FTTH-comité weten in het persbericht. “Voor mij is het belangrijkste dat de kost van het niet bouwen van glasvezelnetwerken of het uitstellen van hun constructie te hoog is. Beleidsmakers zouden geen compromissen mogen stellen in het zoeken naar de beste netwerken voor Europa.”

 

//www.smartbiz.be/nieuws/168276/europa-moet-600-biljard-investeren-om-vs-en-china-bij-te-blijven/

Advertentie