Nieuws

IBM lanceert ‘koude’ dataopslag: “53 procent goedkoper dan Amazon”

Na Amazon, Google en Microsoft, komt nu ook IBM op de proppen met een dataopslagformule voor data die niet vaak moet worden opgehaald.

 

Dat een opslagformule ‘koud’ wordt genoemd, heeft weinig te maken met temperatuur, maar alles met de soort data die worden opgeslagen. Wanneer bepaalde data niet vaak moet worden geraadpleegd, kan die gerust in een iets minder optimale opslag worden bewaard. Zulke diensten zijn trager, waardoor bedrijven langer moeten wachten om toegang te krijgen tot hun data, maar ook een stuk goedkoper dan hun snellere tegenhangers, wat ze perfect maakt voor bijvoorbeeld gearchiveerde data.

 

De grootste cloudspelers bieden al langer een dergelijke oplossing aan: Amazon introduceerde een eigen koude opslagdienst in 2012 en Google en Microsoft volgden enkele jaren later, in 2015 en 2016. IBM sluit voorlopig dat rijtje af, zo’n vijf jaar na marktleider Amazon.

Prijzenslag

Het bedrijf kondigde deze week de IBM Cloud Object Storage Flex en Cold Vault aan, twee koude opslagdiensten. Om klanten te lokken die zich wellicht al aan bestaande opties hebben gebonden, zet IBM vooral hun prijzen in de kijker.

 

//www.smartbiz.be/achtergrond/170027/petabytes-migreren-naar-de-cloud-zo-doet-amazon-het/

 

Flex mikt op klanten “wiens datagebruikspatronen moeilijk te voorspellen zijn”, waarbij IBM inzet op een voordelig pay-per-use-prijsmodel en relatief snel toegankelijke data. De dienst zou zo’n 53 procent minder kosten dan AWS S3 IA en 75 procent minder dan Azure GRS Cool Tier, aldus het persbericht.

 

De tweede dienst, Cold Vault, moet IBM’s paradepaardje worden in de strijd tegen andere koude opslagdiensten. De dienst werd “ontworpen om de categorie van koude data-hersteltijden […] te leiden”, en lijkt ook qua prijsmodel meer op andere diensten. Prijzen beginnen vanaf maandelijks 1,1 cent per GB, exclusief outbound bandbreedte en verzoeken zoals het verwijderen, ophalen of kopiëren van data.

 

Cold Vault is onmiddellijk beschikbaar via IBM’s PaaS-dienst Bluemix; Flex wordt later dit jaar verwacht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business