Nieuws

Deloitte: “Machine learning gaat mobiel in 2017”

In de niet zo verre toekomst is onze smartphone uitgerust met machine learning-vaardigheden, waardoor we minder afhankelijk zijn van een internetverbinding om onze telefoon slimmer te maken.

 

Dit jaar zal een vijfde van alle verkochte smartphones machine learning-vaardigheden aan boord hebben. Dat zegt Deloitte. Een van hun voorspellingen voor de komende jaren is dat cognitive computing niet meer alleen in de cloud plaatsvindt, maar ook rechtstreeks op mobiele toestellen. Native machine learning, heet zoiets.

Leren in de cloud

Smartphones kunnen zich al bedienen machine learning voor kleine, erg specifieke taken. Gezichtsherkenning of de autocorrectfunctie bijvoorbeeld, kunnen gebaseerd worden op zulke vorm van artificiële intelligentie. Grotere taken waren tot nu toe nog niet mogelijk omdat de hardware van een smartphone niet voldoende bleek om native machine learning-vaardigheden te ondersteunen, waardoor mobiele machine learning-toepassingen afhankelijk waren van een internetverbinding en de cloud. De hardware die daar wel tegen opgewassen is, staat echter op het punt door te breken.

Native machine learning

Nieuwe chipsets zijn de laatste jaren zo geëvolueerd dat ze nu ook neurale netwerken kunnen ondersteunen voor “een prijs, grootte en batterijconsumptie” die bij een doorsnee smartphone passen, verklaart Deloitte. In 2017 wordt verwacht dat zo’n 300 miljoen smartphones worden verkocht met zulke chips ingebakken. Op het eerste zicht lijkt dat weinig significant, aangezien gebruikers via de cloud van mobiele machine learning-vaardigheden kunnen genieten, maar er zijn belangrijke voordelen. Native machine learning kan ervoor zorgen dat er minder data moet worden geüpload naar de cloud, en dat taken die gebruikmaken van AI veiliger, sneller en met meer privacy kunnen gebeuren.

Internet of Things

Bovendien is de evolutie ook een goede zaak voor het Internet of Things. De kleine chipsets die machine learning mogelijk maken in smartphones, kunnen in de toekomst namelijk ook dienen voor IoT-toestellen. Op dit moment is de voortdurende connectie tussen zulke toestellen en de cloud een security-risico, omdat vele IoT-apparaten niet voldoende beveiligd zijn. Wanneer AI-capaciteiten op het toestel zelf kunnen gebeuren, kan een deel van de data ter plaatse worden verwerkt, wat veiliger en goedkoper zal blijken.

 

//www.smartbiz.be/nieuws/168708/hier-zijn-de-10-belangrijkste-trends-2017/

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business