Het AI-systeem MogIA kon eind oktober al vertellen dat Trump de volgende president zou worden, terwijl de peilingen een totaal ander beeld voorspiegelden.

 

Deze morgen werden velen verrast door de uitslag van de Amerikaanse race naar het presidentschap. Donald Trump haalde het met een onverwacht grote voorsprong van Hillary Clinton; iets dat weinigen hadden zien aankomen. Peilingen waren het over het algemeen immers eens dat Clinton, en niet Trump, zou zegevieren. Een AI-systeem voorspelde weken geleden echter al een ander scenario.

 

Volgens Business Insider UK had MogIA het eind oktober al aan het rechte eind: niet alleen voorspelde het systeem initieel dat Trump en Clinton de presidentskandidaten zouden worden, het gaf ook aan dat Trump uiteindelijk president zou worden. Ook de vorige drie presidentsverkiezingen sloeg het AI-systeem de nagel op de kop.

[related_article id=”168687″]

‘Peilingen zijn verouderd’

MogIA is vernoemd naar Mowgli, het hoofdpersonage uit Rudyard Kiplings The Jungle Book, en leert net zoals zijn naamgenoot uit zijn omgeving. Het systeem werkt door het internet af te speuren naar vermeldingen van de presidentskandidaten en die interacties te analyseren. Zo kon het uiteindelijk ongeveer 20 miljoen interacties verwerken, wat leidde tot de juiste conclusie.

 

Het systeem toont volgens ontwikkelaar Sanjiv Rai aan hoe de traditionele peilingmethodes tekort schieten: “Peilingen zijn verouderd in de wereld van AI. Ze zijn partijdig. AI zal niet in die val trappen, als het ontwikkeld is om onpartijdig te zijn.”