CIO aan het woord: Trends & Software

Smartbiz interviewde twee Belgische CIO's over het beleid binnen hun bedrijf inzake IT en welke toekomstplannen ze koesteren.

 

De redactie van Smartbiz interviewde in de aanloop naar het jaarboek twee CIO’s over het IT-beleid binnen hun bedrijf en ondervroeg hen naar hun toekomstplannen. Hans Mattheeuws van chemiebedrijf Ineos ChlorVinyls en Philip De Bie van machinebouwer Picanol deden hun visie uit de doeken.

 

TRENDS

 

Welke zijn uw prioriteiten inzake ICT, op korte en langere termijn?

Philip De Bie

De Bie: Op korte termijn willen wij afraken van een aantal legacy systemen. Dan denk ik aan een oude mainframe met zelfgeschreven software of OS2/ computers die hier nog worden gebruikt. Op lange termijn staat de verdere digitale transformatie van onze organisatie op het programma. We moeten de data, bijvoorbeeld van onze productiesystemen, digitaal capteren en verwerken teneinde onze werking te verbeteren. Vaak gebeurt dit draadloos met behulp van sensoren.In tegenstelling tot het werledwijde “internet of things” gebeurt dit hier intern ons bedrijf, daarom spreek ik ook eerder over een ‘intranet of things’.

 

Hans Mattheeuws

Mattheeuws: Na een periode van turbulentie volgend op de overname van Ineos en het klaarmaken voor de nakende verkoop is de situatie voor onze afdeling sinds enkele maanden weer gestabiliseerd. Wij focussen ons nu op korte termijn op netwerkperformatie en de verdere efficiëntieverhoging en standaardisering van het bestaande platform. Voorts bekijken we de integratie van de andere afdelingen en bedrijven op ons IT-platform die door de nakende verkoop samengevoegd zullen worden, naast  nieuwe ontwikkelingen zoals clouddiensten en mobiele toepassingen. Op langere termijn zullen we onze bedrijfsondersteuning uitbreiden door de integratie van onze diverse business applicaties op het standaard platform.

 

Wat is de rol van ICT in uw organisatie, en voor u persoonlijk (bent u lid van directiecomité, valt u onder CFO of bent u zelf CFO,…) ?

De Bie: Ik ben VP en ben verantwoordelijk voor IT in de Picanol Group, en ons bedrijf voor accessories. ik maak deel uit van het managementcomité van de Picanol Group.

 

Mattheeuws: Voor mij is dat heel praktisch, ik ben zowel CIO als CFO, wat heel wat beslissingen eenvoudiger maakt. Vaak is het niet discussiëren over wat we doen, maar wanneer we dit gaan doen. ICT is in ons bedrijf een cruciale component, de ruggengraat van onze bedrijfsvoering, zowel via de infrastructuur als ERP.
In welke mate is de invulling van uw IT-afdeling veranderd?

De Bie: Die is in beperkte mate veranderd. Er zijn een aantal krachten bijgekomen rond specifieke competenties zoals Microsoft Sharepoint, MES en business intelligence.

 

Mattheeuws: Onze afdeling, die vroeger een uitvoerend onderdeel was van de Tessenderlo IT organisatie, is sinds de overname een autonome en performante cel geworden. Het team is heel klantgericht en pragmatisch omdat het dicht bij de werkvloer staat en daardoor de klanten en de bijhorende processen heel goed kent. Dit is voor mij een heel belangrijk gegeven.
Hoe is uw IT-budget geëvolueerd? Daalt het omwille van besparingen? Of neemt het net toe?

De Bie: Ons IT-budget is verdeeld in twee grote domeinen. Het operationele luik, dat ervoor zorgt dat de bestaande applicaties continu en secuur blijven opereren, daalt elk jaar. Het andere deel, het meer business gericht onderdeel van mijn budget, dat toegevoerde waarde wil creëren voor de business afdelingen, is variabel. Voor goede IT-vernieuwingen, die de waarde van ons bedrijf kunnen versterken, maken we zelfs extra budget vrij.

 

Mattheeuws: Ons budget is verlaagd, maar dat komt vooral door de standaardisering na onze overname. Terzelfdertijd hebben we fors onze efficiëntie opgetrokken.

 

SOFTWARE

 

Welke softwareprojecten plant u in de komende maanden, en zit daar ook open source bij?

De Bie: De uitrol van een MES of Manufacturing Execution System is bezig. Deze software dient voor het monitoren en aansturen van productieprocessen, teneinde onze productie nog optimaler te kunnen organiseren. Dit systeem werkt nauw samen met ons Microsoft Dynamics AX ERP-systeem. Anderzijds is business intelligence ook een prioriteit. We moeten, onder meer via sensoren, de data in digitaal formaat binnenkrijgen, ze analyseren om zo tot inzicht, beslissingen en acties te komen. Open source gebruiken we hier en daar voor een minderheid van onze toepassingen, bijvoorbeeld een open source-variant voor de Visio applicatie.

 

Mattheeuws: Op dit moment, gezien alle veranderingen, hebben we geen grote projecten gepland en concentreren we ons op de migratie en standaardisering van bestaande systemen. We denken er wel over om onze SAP-platformen te vervangen of te upgraden, maar die beslissing is nog niet gevallen omdat dit zal afhangen van de visie van onze nieuwe eigenaar.

 

Overweegt of gebruikt u SaaS (Software as a Service) of software in de cloud?

De Bie: We gebruiken SaaS zeer beperkt, met name voor HR-toepassingen. Maar over het algemeen hebben we nog grote vragen bij SaaS, Met name in hoever standaard CRM-, ERP- of Office365-pakketten probleemloos geïntegreerd kunnen worden met de customisaties die we daarop maken of onze huidige in house software. PaaS of Platform as a service, het zelf ontwikkelen in de cloud, lijkt mij wel een te evalueren piste.

 

Hans Mattheeuws: SaaS gebruiken we momenteel in beperkte mate. Zo hebben we bijvoorbeeld een applicatie met betrekking tot expense notes die volledig cloud based is. Dit kan wel toenemen in de toekomst, maar ook hier zal dit voor een stuk afhankelijk zijn van de toekomstige strategie van het bedrijf.
Heeft of plant u een strategie rond big data?

De Bie: We proberen zoveel mogelijk op basis van eigen data tot betere beslissingen te komen, onder meer door het gebruik van een eigen datawarehouse. Maar ik spreek liever over ‘smart data’ dan over big data’. De hoeveelheden zijn vrij beperkt, mede omdat wij geen externe data, bijvoorbeeld vanuit social media, ophalen en analyseren. Al is het opzet en onze trend analyses wel vergelijkbaar met wat bij big data gebeurt. Daarnaast loopt er ook onderzoek om meer te halen uit alle data die in de sensoren op onze weefmachines gegenereerd worden, daar kunnen de volumes oplopen om stilaan in termen van big data te gaan denken.

 

Mattheeuws: Nee, momenteel zit er in ons bedrijf niets in de pijplijn rond big data.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business