Nooit meer nét te laat die genante typo spotten: Googles recent gelanceerde e-mailplatform Inbox krijgt binnenkort een "undo send"-functie, naast andere nieuwigheden.

Advertentie

Het team achter Googles Inbox zijn hard bezig aan een aantal interessante nieuwe features voor de invite-only app.

De meest opvallende toevoeging is het “undo send”-feature: daarmee zou je een mail waarin je net na verzenden nog een stomme schrijffout ziet staan (of merkt dat je de bijlage bent vergeten), nog kunnen terugroepen voor de ontvanger hem te lezen krijgt. Een Google software engineer die zich op Reddit identificeerde als Taylor K bevestigde dat het team hiermee bezig is. Het is echter nog niet duidelijk of het feature op dezelfde manier zal werken als de 10-second undo van Google Mail Labs in Gmail.

Verder bevestigde Taylor K ook nog dat het Inbox-team bezig is met ondersteuning voor meerdere browsers, een tablet-versie van de app, en integratie met Google Drive. “We zijn al bezig met brede interne tests voor de ondersteuning van meerdere browsers, maar we willen zeker zijn dat alles perfect werkt voor we al onze gebruikers er toegang tot geven,” zei hij.

Een designer van het Inbox-team die op Reddit Jason C heet, stelde daarnaast nog dat het bedrijf de optie van een eengemaakte inbox overweegt, waarmee je de inhoud van meerdere mailadressen in één overzicht kan krijgen.

“We zijn hier al vaak om gevraagd, en we zijn de optie actief aan het onderzoeken,” zei Jason C. “Eén van onze design-principes is dat features op verschillende platformen op dezelfde manier moeten werken, dus als we dit zouden willen implementeren, moet het feilloos werken op het web, smartphones, tablets, etc.”

De designer zei verder nog dat er een “lange lijst” Gmail-features klaarstaat die later aan Inbox zullen worden toegevoegd, waaronder handtekeningen en integratie met Google Calendar.

Een schone lei

Het duo werd ook gevraagd waarom Google ervoor koos om een volledig nieuw e-mailplatform op te stellen, in plaats van de nieuwe functionaliteit gewoon in te brengen in Gmail. Jason C antwoordde daarop dat het team terug “van nul wilde beginnen” om tegemoet te komen aan de veranderde manier waarop mensen mail gebruiken.

“De manier waarop mensen e-mail gebruiken is enorm veranderd sinds we Gmail voor het eerst lanceerden,” zei hij. “Met Inbox lieten we onze verwachtingen los en deden we eerst een hoop onderzoek naar de manieren waarop mensen mail vandaag écht gebruiken. Daaruit bleek dat mails voor veel gebruikers fungeren als to-dolijst, dat het gebruik ervan op smartphones het desktopgebruik steeds meer begint te vervangen, en dat veel mensen negatief tegenover mail staan omdat het teveel werk is.”

“Inbox werd daarom als een apart product gebouwd. We hadden niet het gevoel dat we deze problemen konden oplossen door gewoon nieuwe functies toe te voegen aan Gmail. We moesten met een schone lei beginnen om een product te bouwen dat je helpt je leven in de juiste banen te leiden.”

De Reddit-sessie kwam er naar aanleiding van een al gelanceerde nieuwe functie in Gmail, waarmee gebruikers van de webversie Microsoft Office-bijlagen kunnen openen en bewerken met één klik.

Advertentie