Beslissingen over IT worden meer en meer genomen in samenwerkingsverbanden tussen IT en andere afdelingen. De rol van de CIO verandert daardoor.

Advertentie

Het aandeel IT-projecten dat hoofdzakelijk of exclusief door het IT-departement gerund wordt zal tegen 2015 tot 47% gedaald zijn, blijkt uit een nieuwe studie van Forrester. In 2009 bedroeg dat aandeel nog 55%.

Het aantal projecten dat gezamenlijk door een team van de CIO en een businessteam afgehandeld wordt, is wel aan het toenemen. Meer dan een derde van de IT-projecten zijn vandaag samenwerkingsverbanden waarbij meerdere partijen van de organisatie in alle stadia van het project deelnemen.

De CIO moet meer samenwerken

Slechts bij 7% van de IT-aankopen is de CIO niet betrokken, en dat zijn dan vooral kleinere aankopen. De CIO hoeft dus nog niet voor zijn job te vrezen, maar zijn rol is wel aan het veranderen. Omdat IT-beslissingen meer en meer in samenwerkingsverbanden genomen worden, moet de CIO een sterke relatie met zijn businesspartners hebben.

Volgens Forrester is het dan ook belangrijk dat de CIO zich in de kijker werkt als iemand waar anderen bij terecht kunnen voor hulp. Bijvoorbeeld waar het gaat over het integreren van technologieën, het bedrijfsbeleid, en de juiste prijs verkrijgen. Als de CIO de behoeftes van andere afdelingen niet aanpakt, kunnen die immers wel eens het IT-departement links laten liggen.

In samenwerking met Computerworld.com.

Advertentie