Nu steeds meer mensen een mobiel toestel kopen, voorspelt IDC dat voor het eerst meer tablets dan pc's verkocht gaan worden in het eindejaarsseizoen van 2013. Vanaf 2015 is het haasje-over compleet voor de cijfers van het hele jaar.

Advertentie

Volgens een rapport van marktonderzoeksbedrijf IDC zullen er in het eindejaarsseizoen van 2013 meer tablets verkocht worden dan pc’s. De pc blijkt in het rest van het jaar nog beter te verkopen, maar dat liedje is uit in 2015. Dan worden gaan er over de hele duur van een jaar meer tablets over de toonbank dan pc’s.

“De wereld van de computers heeft een aantal keer een cannibalisatie doorgemaakt van de pc-verkoop door nieuwe soorten toestellen. De laatste jaren was dat de tablet die de pc-verkoop aantast”, zegt clients and displays program vice president Bob O"Donnell.

In het vierde kwartaal van 2013 worden er 84,1 miljoen tablets verkocht tegenover 83,1 miljoen pc’s. Over heel 2013 zullen we een daling van 10 procent zien in de verkoop van pc’s.

Volgens IDC zullen mensen de duurste en beste tablets blijven kopen, maar de goedkopere exemplaren gaan het grote overwicht over de markt verwerven.

Tablets komen van ver. Veel hebben nu een snelle processor, ultrascherpe HD-schermen en massa’s apps. De markt is verzadigd met toestellen van concurrerende producenten, van eenvoudige apparaten tot de best uitgeruste tablets.

Terwijl de tabletverkoop stijgt, blijven smartphones wel de onbetwiste nummer één. Tegen 2015 zijn er 1,4 miljard stuks verkocht, goed voor 69 procent van alle slimme toestellen ter wereld.

Advertentie