Nieuws

CIO’s aan het woord (6): “Binnenkort zal alle communicatie via tablets en laptops verlopen”

Voor het ICT Jaarboek 2013 sprak Smart Busines Strategies met drie Belgische CIO's. We laten hen aan het woord over de netwerkinfrastructuur in hun bedrijf.

Voor het ICT Jaarboek 2013 sprak Smart Business Strategies met drie Belgische CIO"s. In dit hoofdstuk laten we hen aan het woord over de netwerkinfrastructuur in hun bedrijf.

Frank De Winter, CIO Arista

Frank De Winter is CIO van de externe preventiedienst Arista. Arista kent een omzet van 25 miljoen euro en telt 250 werknemers, waarvan zes tot het IT-team behoren. 

Gebruikt u VoIP binnen uw organisatie? En zo ja, hoe goed is dit verspreid?

De Winter: "VoIP gebruiken we gedeeltelijk. De hoofdzetels zijn ermee uitgerust, de kleinere vestigingen nog niet. Dat hangt ook een beetje af van onze leverancier Belgacom die hiervoor het zogenaamde SIP trunking overal moet zien te ondersteunen. Zo kunnen we voor al onze filialen afstappen van de abonnementen voor ISDN-lijnen."

Voorziet u in draadloze netwerken en wat zijn uw plannen voor de toekomst? (WiFi op kantoor voor bezoeker of eventueel flex desk, maar ook: mobile data voor onderweg)

De Winter: "In de centrale zetels hebben we overal WiFi voor de medewerkers, en ook voor bezoekers. Onze medewerkers die onderweg zijn, gebruiken eerst WiFi indien mogelijk. Is dat niet beschikbaar dan vallen ze terug op 3G."

Ontwikkelt uw organisatie een strategie voor unified communications (UC) of videoconferencing?

De Winter: "Wij hebben inderdaad een tiental grote schermen aangeschaft, zogenaamde Smart TV’s, speciaal voor videoconferencing. We hebben er ook een apart lokaal voor ingericht. Videoconferencing en UC gebeurt bij ons via Lync van Microsoft."

 

Rudi Peeters, CIO KBC Bank & Verzekeringen

Rudi Peeters is CIO van KBC Bank en Verzekeringen. KBC kent een omzet van 256,88 miljard euro en telt 37.083 werknemers, waarvan circa 3.000 tot het IT-team behoren. 

Gebruikt u VoIP binnen uw organisatie? En zo ja, hoe goed is dit verspreid?

Peeters: "We hebben intussen al een volledig VoIP-netwerk uitgerold. Daarnaast hebben we intussen ook Lync als pilootproject ingevoerd, dat een deel van de extra mogelijkheden van VoIP overbodig maakt. Binnen enkele jaren zal alle communicatie, ook spraak, via tablets en laptops verlopen. En we waren positief verrast over de kwaliteit van Lync, dat toch ook volledig in de cloud wordt gehost. Op termijn zien we onze klanten in de kantoren of zelfs thuis ook via videoconferencing praten met onze experts, zodat ze zich niet steeds naar het hoofdkantoor moeten begeven voor specifiek advies."

Voorziet u in draadloze netwerken en wat zijn uw plannen voor de toekomst? (WiFi op kantoor voor bezoeker of eventueel flex desk, maar ook: mobile data voor onderweg)

Peeters: "Het voorbije jaar hebben we ons hoofdkantoor in Leuven, de verschillende andere vestigingen en al heel wat van de kantoren volledig van WiFi voorzien. Dat liep samen met de massale introductie van mobiele devices. Nu kunnen we in zowat elk KBC-gebouw, ongeacht welk land, uitloggen, naar een volgend gebouw gaan en gewoon verder werken. Alleen de toegang voor gasten is nog wat te complex.

En sinds deze maand hebben we een grote directieruimte geopend als gedeeld kantoor maar ook met een groot tv-scherm, waar je je presentatie van op je tablet met een handzwaai op het scherm kan toveren."

Ontwikkelt uw organisatie een strategie voor unified communications (UC) of videoconferencing?

Peeters: "Vandaag hebben we een 80-tal videoconferencing ruimtes, maar dankzij onder meer Lync zullen we dit aantal drastisch kunnen verminderen tot 1 à 2 zalen, uitsluitend voor externe medewerkers en voor gasten."

 

Dirk Lambrechts, algemeen directeur Europa Ziekenhuizen

Dirk Lambrechts is algemeen directeur van Europa Ziekenhuizen. Europa Ziekenhuizen kent een omzet van 265 miljoen euro en telt 1.250 werknemers (+ 650 via outsourcing), waarvan 16 tot het IT-team behoren.

Gebruikt u VoIP binnen uw organisatie? En zo ja, hoe goed is dit verspreid?

Lambrechts: "Ja, dat is in onze organisatie al enkele jaren in voege. Reeds in 2005 zijn wij begonnen om spraaktelefonie als dataverkeer te zien, dat via hetzelfde netwerk verloopt. Zo is IP voor onze leveranciers het enige protocol dat wij toelaten. Ook de verhouding tussen LAN en WAN is erg transparant. Ook onze draadloze telefoons zijn op IP gebaseerd."

Voorziet u in draadloze netwerken en wat zijn uw plannen voor de toekomst

Lambrechts: "Wij beschikken inderdaad over een draadloos netwerk voor medewerkers en bezoekers. Medewerkers kunnen bovendien van op afstand inloggen op een bepaalde applicatie of het netwerk, met behulp van een token. Zo kunnen de radiologen van thuis of zelfs van op vakantie hun PACS zien."

Ontwikkelt uw organisatie een strategie voor unified communications (UC) of videoconferencing?

Lambrechts: "Ons medisch oncologisch consult gebeurt intussen via videoconferencing. Dit om het medisch behandelingsplan te bespreken met medewerkers die over de meerdere sites van ons ziekenhuis zitten verspreid. De volgende stap zal zijn om ook met huisartsen van op afstand via videoconferencing of UC te vergaderen en zo dossiers virtueel te bespreken."

 

"CIO"s aan het woord" is onderdeel van het ICT Jaarboek 2013 – 2014 van Smart Business Strategies. U kunt een pdf-versie van het Jaarboek gratis downloaden via deze link. De papieren versie is voor 7,5 euro te koop in onze shop.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business