Nieuws

CIO’s aan het woord (4): “Outsourcing moet overwogen worden omwile van flexibiliteit”

Voor het ICT Jaarboek 2013 sprak Smart Busines Strategies met drie Belgische CIO's. We laten hen aan het woord over services in hun bedrijf.

Voor het ICT Jaarboek 2013 sprak Smart Business Strategies met drie Belgische CIO"s. In dit hoofdstuk laten we hen aan het woord over het gebruik van services binnen hun bedrijf.

Frank De Winter, CIO Arista

Frank De Winter is CIO van de externe preventiedienst Arista. Arista kent een omzet van 25 miljoen euro en telt 250 werknemers, waarvan zes tot het IT-team behoren. 

Welke rol speelt outsourcing in uw ICT-strategie?

De Winter: "Een cruciale rol, omdat bijna alles wordt geoutsourced bij ons. Eigenlijk bestaat mijn IT-afdeling vooral uit externe leveranciers. Daar moet je goede afspraken mee maken en goed mee samenwerken. Zo zit ik elke maand met hen samen in een speciale leveranciersmeeting, om al de lopende zaken te bespreken. Je besteedt als IT-afdeling dan wel flink uit, maar je moet de regie wel strak in handen houden. Het afbakenen van de verantwoordelijkheden bij aanvang, is geen makkelijke opdracht, maar wel cruciaal."

 Maakt offshore uitbesteden deel uit van uw ICT-strategie?

De Winter: "We besteden softwareontwikkeling, onder meer voor het aanpassen van ons ERP-pakket, wel uit. Offshore ontwikkeling is echter niet aan de orde."

 Gebruikt u frameworks zoals ITIL/Cobit/…?

De Winter: "Wij gebruiken ITIL, voor incident management en voor onze helpdesk. En daarnaast ook Cobit. Deze standaarden zijn belangrijk als je uitvoerig aan outsourcing doet, zoals wij. Zo weet je wie verantwoordelijk is voor wat, en dit zowel intern als voor externe leveranciers. De SLA’s die we hebben met externe partijen zijn in dit opzicht ook vrij uitgebreid."

 

Rudi Peeters, CIO KBC Bank & Verzekeringen

Rudi Peeters is CIO van KBC Bank en Verzekeringen. KBC kent een omzet van 256,88 miljard euro en telt 37.083 werknemers, waarvan circa 3.000 tot het IT-team behoren. 

Welke rol speelt outsourcing in uw ICT-strategie?

Peeters: "In plaats van outsourcing heb ik het liever over smartsourcing: intern of extern, nearshore of offshore: elke keuze hangt af van de opdracht en van de beschikbare resources. Outsourcing moet immers steeds overwogen worden om de flexibiliteit. Niet om de kost, want dan loopt het vroeg of laat fout. Opdrachten met toegevoegde waarde worden intern gehouden, de meer "commodity" taken worden uitbesteed. En vergeet niet dat de keuze voor een commercieel pakket ook een vorm van outsourcing is!"

Maakt offshore uitbesteden deel uit van uw ICT-strategie?

Peeters: "We hebben een captive offshore center in India, en er zitten ICT"ers in onze vestigingen in Oost-Europa, dus we kunnen voor elk type opdracht steeds van de beste beschikbare optie gebruikmaken. Kernfuncties zoals software voor kredietacceptatie of schadeacceptatie zullen we nooit nearshore of offshore sturen. Maar het redden zonder near- en offshore is gewoonweg onmogelijk geworden, gezien de schaarste van ICT-talent in ons land."

Gebruikt u frameworks zoals ITIL/Cobit/…?

Peeters: "We gebruiken ze allemaal. You name it, we got it! Vaak gebruiken we een bestaand framework als basis, maken we dat meer secure en zetten we het dan in als een eigen beveiligde variant. We gaan dan ook regelmatig kijken of er een nieuwe versie beschikbaar is. En we hebben heel wat KBC-medewerkers die actief op forums meehelpen om die standaarden te verbeteren."

 

Dirk Lambrechts, algemeen directeur Europa Ziekenhuizen

Dirk Lambrechts is algemeen directeur van Europa Ziekenhuizen. Europa Ziekenhuizen kent een omzet van 265 miljoen euro en telt 1.250 werknemers (+ 650 via outsourcing), waarvan 16 tot het IT-team behoren.

Welke rol speelt outsourcing in uw ICT-strategie? 

Lambrechts: "Er zijn erg specifieke taken die we outsourcen. Dan denk ik aan de monitoring van de eerder zware medische toepassingen. Ook de systemen voor tarifering en administratie worden door externe partijen opgevolgd. Daarnaast huren we ook een deel van onze IT-werkkrachten in, vooral voor erg specifieke taken zoals database administration of systeembeheer."

Maakt offshore uitbesteden deel uit van uw ICT-strategie?

Lambrechts: "Neen, daar zijn we als sector te specifiek voor, en vermoedelijk ook te klein. Daarvoor heb je kritische massa nodig die je als Belgische organisatie moeilijk kan halen."

Gebruikt u frameworks zoals ITIL/Cobit/…?

Lambrechts: "We hanteren een soort van ITIL light framework dat zich onder meer richt op change management. Ook voor informatiebeveiliging hebben we een framework dat op ISO lijkt. Dat is een standaard die ons is opgelegd vanuit de overheid, onder meer om toegang te verkrijgen tot het rijksregister."

 

"CIO"s aan het woord" is onderdeel van het ICT Jaarboek 2013 – 2014 van Smart Business Strategies. U kunt een pdf-versie van het Jaarboek gratis downloaden via deze link. De papieren versie is voor 7,5 euro te koop in onze shop.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business