Nieuws

Medische apparatuur kwetsbaar door ‘vast’ wachtwoord

Beveiligingsonderzoekers hebben ontdekt dat tal van medische apparaten kwetsbaar zijn door hard-coded wachtwoorden. In theorie kan een hacker daardoor gemakkelijk toegang krijgen tot een apparaat en instellingen veranderen of de firmware wijzigen.

Medische apparatuur kwetsbaar door ‘vast’ wachtwoord

Beveiligingsonderzoekers Billy Rios en Terry McCorkle hebben ontdekt dat tal van medische apparaten kwetsbaar zijn door hard-coded wachtwoorden. In theorie kan een hacker daardoor gemakkelijk toegang krijgen tot een apparaat en instellingen veranderen of de firmware wijzigen, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Gezondheid. Het zou gaan om onder andere hartmonitoren, laboratoriumapparatuur, infuuspompen, defibrillatoren en anesthesieapparaten. Uit veiligheidsoverwegingen worden geen specifieke modellen of merken genoemd.

 

Voorzorgen nemen

Tot hiertoe zijn er geen aanwijzingen dat hackers ook effectief ingebroken zouden hebben in medische toestellen. Fabrikanten zijn wel op de hoogte gebracht dat ze de software moeten aanpassen. Verder wordt aan ziekenhuizen aangeraden zo min mogelijk internetaansluitingen te gebruiken om de kans op aanvallen te verkleinen en wordt opgeroepen om systemen regelmatig te controleren en het lokale netwerk extra te beveiligen tegen mogelijke cyberaanvallen.

Op 20 juni organiseert onze uitgeverij een seminarie over Security in onze populaire Business Meets IT-reeks. Meer info op: //www.businessmeetsit.be/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business