“Losse clouddiensten verhinderen online samenwerken”

Organisaties die gebruik maken van losse clouddiensten zoals Dropbox, Skype of WeTransfer, zijn niet altijd in staat om online optimaal samen te werken.

“Losse clouddiensten verhinderen online samenwerken”

Organisaties die gebruik maken van losse clouddiensten zoals Dropbox, Skype of WeTransfer, zijn niet altijd in staat om online optimaal samen te werken. Dat beweert althans Noel Eckhart, countrymanager bij Projectplace, de Europese marktleider in project-collaboration cloudsoftware.

“Het gebruik van losse clouddiensten is een ad-hoc oplossing, die op de lange termijn online samenwerken juist tegenwerkt”, stelt hij. “Ze zijn prima voor één-op-één samenwerkingen tussen personen, zolang duidelijk is welke tool wordt gebruikt", vindt hij.

"Voor grotere teams zijn ze minder optimaal, omdat er dan veel zaken, zoals het delen van wachtwoorden, op elkaar afgestemd moeten worden. En dat terwijl online samenwerken aan belang wint. Mede door privacy- en veiligheidsissues zou de strategische aanpak van online samenwerken in de cloud steeds hoger op de prioriteitenlijst van het gehele management moeten komen te staan.”

Eén overkoepelende oplossing

Eckhart voorspelt dat tegen 2015 wereldwijd 1,3 miljard mensen mobiel zullen werken. “Dat wil zeggen dat 37,2% van de wereldwijde beroepsbevolking straks niet meer vanaf een vaste stek werkt. Teams zullen geografisch steeds meer van elkaar verwijderd zijn. Om toch overzicht te behouden binnen een team is het belangrijk dat er door een organisatie één overkoepelende oplossing wordt geboden, die het gebruik van niet altijd even veilige losse clouddiensten overbodig maakt.”

Strategie nu uittekenen

Als een bedrijf wil dat haar medewerkers in de toekomst écht online gaan samenwerken, moeten de managers daar nu al de strategie voor uittekenen. Noel Eckhart: “Zo’n overgang behelst namelijk niet alleen een IT-verandering, maar beïnvloedt de gehele organisatie.”

Anderzijds blijkt dat voor veel bedrijven en hun medewerkers de drempel naar cloud diensten als Dropbox en Skype erg laag is. Vaak worden ze ook vanuit privégebruik op kantoor geïntroduceerd als bedrijfstoepassing. Bij veel organisaties duiken ze op, vaak zonder dat hun IT-afdeling er weet van heeft.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business