Volgens de Europese Commissie negeren de Chinese telecomfabrikanten Huawei en ZTE enkele handelsregels en dumpen ze hun producten aan te lage prijzen op de Europese markt.

Advertentie

Volgens de Europese Unie overtreden Huawei en ZTE de anti-dumping- en de anti-subsidie-richtlijnen.

Persbureau Reuters meldt dat de Chinese telecomfabrikanten een formeel onderzoek mogen verwachten. Eurocommissaris voor Handel, Karel De Gucht, noemt het onderzoek noodzakelijk om ‘strategische sectoren’ in de Europese economie te beschermen.

Volgens De Gucht ‘dumpen Huawei en ZTE hun producten op de Europese markt’. Hierdoor blijven de Chinese telecomfabrikanten staatssteun ontvangen. Bovendien vertekenen ze de markt en dat zou de Europese concurrentie schaden.

Vorig jaar was de Chinese export naar de 27 Europese lidstaten goed voor zo’n 372 miljard dollar.

Tot nog toe hebben er nog geen Europese smartphonebouwers officieel klacht ingediend. Het onderzoek van de Europese Commissie komt er dus op eigen initiatief.

Huawei ontkent in een e-mail dat ze de Europese wet schendt. “We spelen een fair spel. Huawei wint het vertrouwen van haar klanten dankzij innovatieve technologie en uitmuntende service. Niet via dumpprijzen of subsidies.”

In de China Daily haalt Huawei-topman Tao Jingwen uit naar de Europese Commissie. “De Europese Unie mag Chinese bedrijven niet veroordelen”, zegt Jingwen. Hij ontkent bovendien dat Huawei nog overheidssubsidies ontvangt en zegt dat hij actie zal ondernemen als er daadwerkelijk een onderzoek zal volgen.

Alles is in gereedheid gebracht om het onderzoek te starten. Het startschot is echter nog niet gegeven.

Advertentie