Facebook heeft donderdag tijdens een persconferentie haar nieuwe thuis op Android 'Facebook Home' aangekondigd.

Advertentie

De geruchten van de afgelopen jaren over een mogelijke “Facebook-telefoon”, zijn donderdag dan eindelijk in vervulling gebracht.

Tenminste, min of meer.

“Vandaag gaan we eindelijk spreken over die Facebook-telefoon,” begon CEO Mark Zuckerberg onmiddellijk nadat hij donderdag ten tonele verscheen op een druk bijgewoond persevenement.

Zuckerberg ging verder met het beschrijven van de inspiratie achter de nieuwe mobiele strategie van het sociale netwerk. Hij stelde zich luidop de vraag waarom telefoons in de eerste plaats rond apps worden ontworpen en niet rond mensen.

“We zijn geen telefoon aan het bouwen en we zijn geen besturingssysteem aan het bouwen,” merkte Zuckerberg op. “Maar we zijn wel iets aan het bouwen dat heel wat dieper gaat dan een banale app.”

Hij benadrukte dat er een “nieuwe use case is, die steeds belangrijker wordt en beschreef hoe Facebook een nieuwe “thuis” naar smartphones wil brengen. “Het thuisscherm is eigenlijk de ziel van je telefoon,” stelde Zuckerberg.

Facebook Home

Daar komt Facebook Home in beeld, een thuisscherm dat gebruikers zelf kunnen installeren bovenop Android.

Centraal in Facebook Home staan de meldingen die draaien rond mensen, in plaats van rond apps. Dat zorgde op Twitter onmiddellijk voor vergelijkingen met Google Now en Windows Phone.

Tijdens de demonstratie zei Adam Mosseri, productmanager bij Facebook, dat Home tot doel heeft om de aandacht weg te halen van taken en apps, en op je vrienden te vestigen.

Tegelijk gaf hij ook toe dat apps nog steeds belangrijk zijn. Daarom breidt Home Facebooks app-portfolio, naast de Facebook- en Messenger-apps,  verder uit met een grafisch indrukwekkende Cover Feed voor updates van je Facebookvrienden en een app launcher voor je favoriete apps.

Chat Heads
Een functionaliteit die Facebooks berichtendienst in het bijzonder integreert is Chat Heads.

Vergelijkbaar met Apples iMessage voor iOS-toestellen, versmelt Chat Heads Facebook Messenger en sms-berichten voor individuele contacten.

Facebook doet hier in één beweging een poging om het tot centraal berichten- en communicatieplatform te schoppen op Android.

Dat zou niet alleen grote concurrentie kunnen blijken voor operatoren in verband met sms’jes, maar ook voor Androids schepper en haar combinatie van Gmail, Google Chat en Google Plus.

HTC First

Facebook heeft samengewerkt met HTC en de Amerikaanse operator AT&T voor de eerste smartphones waar Facebook Home op voorgeïnstalleerd staat. Tijdens de persconferentie werd dan ook een nieuwe smartphone voorgesteld door HTC, met de toepasselijke naam HTC First.

Specificaties:

 • 4,3 inch 720p HD-scherm
 • 1,4GHz dual-core Qualcomm MSM8930AA chipset
 • 1GB RAM
 • Tot 16GB opslagruimte
 • 5 megapixelcamera achteraan, 1,6 megapixelcamera vooraan
 • wifi, bluetooth, NFC, gps
 • FM radio
 • 2.000mAh batterij
 • Android 4.1 met Facebook Home

In Amerika zal de HTC First door AT&T verkocht worden in het zwart, wit, rood en blauw aan 99,99 dollar (met een contract van twee jaar).

Hands-on

Ik ben er in geslaagd om na de persconferentie een snelle blik te werpen op Home en hier zijn mijn eerste indrukken:

 • Het platform is erg snel en reageert erg goed op aanraking. De navigatie in Home werkt ook vrij intuïtief.
 • De grote zwevende afbeeldingen zien er erg leuk uit, maar het ontwerp van de interface mag over het algemeen toch wat bijgeschaafd worden. Dat geldt dubbel voor het extra app menu, dat er uitziet als een oudere Androidversie als Gingerbread of zelfs Froyo.
 • Facebook heeft het mogelijk gemaakt om vanaf eender waar op het toestel updates te posten, reacties te plaatsen en dingen te vind-ik-leuken. Je raakt voorbij geen enkel scherm zonder de mogelijkheid te hebben gekregen om één van die drie acties uit te voeren.
 • Er zit niet echt een business use case in, tenzij misschien dat het andere sociale netwerken (Yammer, Salesforce Chatter etc.) kan beïnvloeden om aan een eigen gelijkaardige integratie te beginnen denken.
 • Er zou zich een groot privacyprobleem kunnen voordoen, in die zin dat de updates van je Facebookvrienden ook op het ontgrendelscherm van de telefoon voorbij rollen in de Cover Feed, zonder dat je hem eerst moet ontgrendelen. Als je telefoon zoek raakt of wordt gestolen, kan de persoon die de telefoon in handen krijgt meer te weten komen over jou en je contacten zolang de Cover Feed blijft werken.

Beschikbaarheid

Facebook Home voor Android verschijnt op 12 april in de Amerikaanse Play Store. Home zal bij de lancering reeds voor vijf toestellen beschikbaar zijn: de Samsung Galaxy S III, de Samsung Galaxy Note II, de HTC One X, de HTC One X+ en de tijdens de persconferentie aangekondigde HTC First.

In de loop van de komende weken zal Facebook Home wereldwijd worden uitgerold. De nog uit te komen HTC One en Samsung Galaxy S4, plus verschillende andere smartphones en tablets, zullen in de komende maanden ook van Home voorzien worden.

Facebook liet nog weten dat er actief aan Facebook Home wordt gewerkt en dat er elke maand nieuwe features zullen worden uitgerold.

Advertentie