Nieuws

De betere browser-extra’s

Er zijn weinig programma’s die je zo vaak gebruikt als je internetbrowser. Zet hem dan ook helemaal naar je hand met deze onmisbare plug-ins.

1. ReadItLater
(Firefox, iPhone, Android)
http://readitlaterlist.com/
Het internet staat vol interessante artikels, filmpjes over katten en grappige gefotoshopte plaatjes. Als je er tijdens je lunchpauze een paar vindt, is het gedaan met je productiviteit voor de rest van de dag. We begrijpen dat. Juist daarom is ReadItLater zo’n geweldige plug-in. Zie je een link die interessant lijkt, maar heb je even geen tijd om hem te lezen, dan bewaar je hem met een klikje op de ReadItLater-knop. Zelf gebruik ik deze plug-in voor eenmalige artikels, zodat ik bezuinig op openstaande tabbladen, en de chaos in mijn bladwijzers enigszins kan beperken.

2. Feedly
(Firefox, Chrome, Safari, iPhone/iPad, Android)
www.feedly.com
Nog een onmisbare app voor veel lezers. Met Feedly breng je de laatste updates van je favoriete sites, blogs en RSS-feeds, en zelfs van Facebook en Twitter, samen op een pagina die wat doet denken aan een magazine. Het is even doorbijten om het ding aan de praat te krijgen, maar je wint uiteindelijk veel tijd en gesurf, omdat je al je interessante artikels in één overzicht op je bord krijgt.

3. StumbleUpon
(Firefox, Chrome, IE, iPhone, Android)
www.stumbleupon.com
Deze plug-in is schadelijk voor je productiviteit. StumbleUpon is een sociale bookmarksite waarvoor je alleen de toolbar moet downloaden en enkele interessante onderwerpen moet kiezen. Voor elke site die je bezoekt, kan je aangeven of je deze fijn vindt, zodat StumbleUpon leert wat jou interesseert. Wil je gewoon wat surfen, klik dan op het Stumble-pictogram om pagina’s te zien die mensen met dezelfde interesses leuk vonden. Met één klik kan je de beste pagina’s ook doorsturen naar je vrienden.

4. Web of Trust
(Firefox, Chrome, IE, Safari, Opera)
www.mywot.com
Een eenvoudige manier om te weten of een website gevaarlijk is of niet. Afhankelijk van de website die je bezoekt, krijg je een groen, oranje of rood pictogram te zien. Waarbij rood uiteraard voor ‘gevaar’ staat. Web of Trust rekent op jou en je medegebruikers om aan te geven welke sites gevaarlijk zijn. Je kunt sites dus ook zelf punten geven op privacy, kindvriendelijkheid en betrouwbaarheid.

5. Stylish
(Firefox, Chrome)
www.clickx.be/link/stylishFF
www.clickx.be/link/stylishChrome
Je wilt wel surfen, maar veel van de echt boeiende sites zijn zo lelijk. Met de Stylish-plug-ins maak je een stijl aan voor je favoriete sites en kies je zelf hoe je browser of maildienst eruitziet. Zo maak je bijvoorbeeld je eigen skin voor Google, Facebook of YouTube. Je kunt gemaakte stijlen downloaden op de, overigens ook bijzonder lelijke, website Userstyles http://userstyles.org.

6. Colorful Tabs
(Firefox)
www.clickx.be/link/colorfultabs
Een handige oplossing voor tabbladverslaafden die toch wat meer overzicht willen. Colorful Tabs wijst kleurtjes toe aan je verschillende tabbladen. De plug-in kan dat automatisch voor jou doen, en zet dan bijvoorbeeld alle tabbladen van eenzelfde domein in dezelfde kleur. Zo zie je in één oogopslag hoeveel verschillende artikeltjes je op ZDNet hebt openstaan. Wil je liever alles in groentinten of de kleuren van je favoriete voetbalploeg, dan kan je ook zelf aan elk tabblad een kleurtje toewijzen.

7. Smooth Gestures en All-in-One Gestures
(Firefox, Chrome)
www.clickx.be/link/gesturesFF
www.clickx.be/link/gesturesChrome
Met deze plug-ins bedien je je browser door muisbewegingen. Je kiest zelf welke bewegingen of sneltoetsen je gebruikt voor een bepaalde handeling. Een pagina teruggaan is bijvoorbeeld Rechtermuisknop + een kleine beweging naar links. Druk op Shift terwijl je over een link zweeft, en je krijgt meer informatie over de pagina achter die link, enzovoort. Dat alles zou het veel sneller moeten maken om te surfen, al is het even oefenen. Smooth Gestures voor Chrome werkt alleen met muisbewegingen, All-in-One Gestures voor Firefox voegt daar ook een arsenaal sneltoetsen aan toe.

8. Turn off the lights
(Firefox, Chrome, IE, Safari, Opera)
www.stefanvd.net
Een film ziet er beter uit in het donker. Dat is althans de filosofie achter deze plug-in. Met Turn off the lights voeg je een lampicoontje toe aan je browser. Even klikken, en de hele pagina rond een video wordt donker gemaakt. Zo kan je rustig naar filmpjes op YouTube of Vimeo kijken, zonder afgeleid te raken door advertenties, aanraders en onzinnig commentaar.

9. AdBlock en AdBlock Plus
(Firefox, Chrome, Safari)
http://adblockplus.org, http://chromeadblock.com, http://safariadblock.com/
“U bent de 100.000-ste bezoeker!!!!! Dit is geen grap!!!” Wist je dat het perfect mogelijk is om te surfen zonder vervelende advertenties en zelfs, als je dat zou willen, zonder beelden in te laden? Dat gaat veel sneller, en het is ook een stuk rustiger. Met AdBlock worden banners, advertenties, Facebook-advertenties en pop-ups geblokkeerd. Je kunt er ook voor kiezen om AdBlock voor bepaalde sites af te zetten. Dat laatste is vooral handig voor Flash-sites, waarop de plug-in soms iets te veel blokkeert.

10. Google Mail Checker
(Chrome)
www.clickx.be/link/MailChecker
Hotmail heeft zo’n handig “U heeft 5 ongelezen mails” in zijn Messenger, maar in je browser kan je voor Gmail hetzelfde bereiken. Met Google Mail Checker krijg je een handig klein pictogram in je toolbar, met het aantal ongelezen mails van je Gmailaccount. Klik op het pictogram, en je gaat rechtstreeks naar je mail. In een nieuw venster, waar Google je netjes inlogt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business