Beursgoeroe: ‘Ballmer moet aftreden’

David Einhorn, een van de invloedrijkste zogenaamde hedgefundmanagers in de VS, roept Microsoft-topman Steve Ballmer op om af te treden. "Microsoft hangt vast in het verleden", vindt Einhorn.

"Zijn voortdurende aanwezigheid is de belangrijkste factor die de beurskoers van Microsoft in bedwang houdt", luidt het vernietigende oordeel van Einhorn.

Hij deed zijn uitspraken op de Ira Sohn Investment Research Conference, een jaarlijks beursseminarie in New York waar bekende en invloedrijke vermogensbeheerders komen spreken. Einhorn zei dat het tijd is dat Ballmer, die in 2000 Microsoft-oprichter Bill Gates opvolgde, "‘iemand anders een kans geeft".

Aandelen bewegen al tien jaar niet
Met die uitspraken verwoordt hij een gevoel dat al langer leeft onder beleggers. De aandelen van Microsoft, dat in de jaren ’80 en ’90 het groeibedrijf bij uitstek was in Wall Street, hebben al meer dan een decennium niet meer bewogen.

Het bedrijf is intussen door Apple, en recent ook door IBM, onttroond als de onderneming met de grootste beurswaarde van de VS.

Overname Skype valt slecht
Microsoft heeft volgens veel waarnemers de boot van mobiel internet en sociale media compleet gemist. De recente overname van de internettelefoniedienst Skype werd ook al niet gesmaakt door de beleggers. Sinds het nieuws van de overname verloor het aandeel nog eens 6%.

Microsoft betaalt 8,5 miljard dollar voor Skype, en dat vinden heel wat analisten veel te duur.

Goede voorspelling
Einhorn staat aan het hoofd van het hefboomfonds Greenlight Capital. Hij maakte onder meer naam in Wall Street met zijn tijdige voorspelling dat de zakenbank Lehman Brothers in de afgrond aan het glijden was.

Zijn fonds kocht zelf 9 miljoen aandelen van Microsoft, of 0,11% van het kapitaal. Einhorn redeneert dat het aandeel aantrekkelijk is omdat het zo goedkoop noteert – tegen minder dan tien keer de verwachte winst – maar dat Ballmer een factor is die verhindert dat het aandeel zijn volle potentieel laat zien.

De uitlatingen van Einhorn zouden het begin kunnen vormen van een coalitie van opstandige aandeelhouders die gaan lobbyen om Ballmer eruit te krijgen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business