Een naam als FileGee Backup & Synchronization laat weinig aan de verbeelding over: dit programma dubbelt inderdaad als back-up- en synchronisatietool. Weet wel dat de gratis ‘personal edition’ enkele meer geavanceerde mogelijkheden van de commerciële varianten ontbeert. Zonder onzin De no-nonsenseaanpak valt meteen op, met een strakke interface en een reeks wizards die je door […]

Advertentie

Een naam als FileGee Backup & Synchronization laat weinig aan de verbeelding over: dit programma dubbelt inderdaad als back-up- en synchronisatietool. Weet wel dat de gratis ‘personal edition’ enkele meer geavanceerde mogelijkheden van de commerciële varianten ontbeert.

Zonder onzin
De no-nonsenseaanpak valt meteen op, met een strakke interface en een reeks wizards die je door het traject leiden. Je kiest in eerste instantie het type job: echo, synchronize, mirror, move, replace, contribute, incremental backup of full backup. Een belangrijke beslissing uiteraard en dus wel wat jammer dat de tool hier erg karig is met feedback.

[download_file]

In een volgende stap geef je de lokale bron- en doellocatie op (in de gratis versie heb je niet de mogelijkheid een FTP-server te selecteren). Het is tevens mogelijk filters in te stellen en bijvoorbeeld specifieke bestandsextensies al dan niet mee in het project op te nemen. Vervolgens geef je de timing en frequentie aan. Dat kan bijvoorbeeld dagelijks op een bepaald tijdstip zijn, maar net zo goed maandelijks, op bepaalde dagen van de week of in real-time, al dan niet na een in te stellen vertraging.

Vooral voor zakelijk gebruik
Enkele opties verraden dat de tool vooral toch zakelijke gebruikers beoogt. Zo kan je aangeven of je de logbestanden automatisch wilt laten wissen en zo ja wanneer. Je kunt ook instellen hoeveel hernieuwde pogingen de tool moet uitvoeren bij lees- of schrijfproblemen, of je de bestanden wilt versleutelen tijdens het synchroniseren of back-uppen en of er voor of na de uitvoering een opdrachtregelcommando moet worden uitgevoerd.

Naast het back-uppen en synchroniseren – en het terugzetten van bestanden – biedt het programma nog een paar handige extra’s aan. Er zijn bijvoorbeeld wizards om bestanden te splitsen, te combineren en te versleutelen.

Advertentie